Tanssiteatteri Kramppi Ehjät sirpaleet vol. 3

Pinnistetty hymy ja vartalon äärimmilleen vedetty jännitys; äkkinäinen eteenpäin kurkottava liike ja yhtä äkillinen perääntyminen; intensiivinen musiikki ja ryhmän hallittu liikemateriaali, ja lopuksi varvastossuissa liitävä tanssijatar.

Edellä kuvattu antaa kalpean aavistuksen siitä, mitä Tanssiteatteri Krampin torstainen näytös piti sisällään. Ehjät sirpaleet vol. 3 osoitti jälleen kerran tanssin monipuolisuuden taiteen lajina. Samalla se todisti, kuinka mitättömän pieni liike – pään kallistus, vartalon kierto, nilkan ojennus – voi puhua paljon.

Illan sooloja edustivat Saga Elglandin ja Vesa Purokurun teokset, jotka koreografit myös itse tulkitsivat. Tiuku Holma loisti tanssielokuvassa Puisto, jonka koreografia oli Samuli Emeryn. Lasten leikkipaikka keinuineen ja liukumäkineen toi teokseen parkourin liikemateriaalia. Näkökulma oli virkistävä, tuore ja kokonaisuus tasapainoinen.

Näytöksen aloitti leikittelevä Alina Papin, Ida Martikaisen, Vilja Mihalovskyn, Saga Elglandin ja Tiuku Holman koreografia Pikkutunneilla. Rekvisiittana toimineet jalkineet – lenkkarit, balettitossut, korkokengät ja kumisaappaat – lähettivät katsojan mielen tallaamaan omia polkujaan. Onko yksilö aina yksin ja samalla väistämättä osa isompaa kokonaisuutta?

Vesa Purokurun Circus Triste – Where’s the point? rakentui koreografin mukaan ulkopuolisen ärsykkeen, Kimmo Pohjosen tiheätunnelmaisen musiikin sysäyksestä. Elglandin ja Mihalovskyn Intermission: Pako sai sekin lisämerkityksiä musiikista, kun Nancy Sinatran Shot You Down -kappaleen kuvitteelliset luodit sinkoilivat näyttämöllä. Ida Martikaisen ja Vilja Mihalovskyn Really Exciting taas luotti hiljaisuuteen, kun äänimatto puuttui täysin. Tanssijoiden hetkittäin herpaantuva lihasjännitys ja pinnistelty hymy synnyttivät tragikoomisen vaikutelman, mutta pingotuksen pohjalta heijastui kysymys olemassaolon sietämättömästä keveydestä.

Saga Elglandin Last Hallucination, jonka koreografi itse esitti, oli illan helmi. Teos oli rakenteeltaan hallittu ja kertoi tekijänsä lahjakkuudesta koreografina ja tanssijana. Kun esiintyjä taitaa tanssin modernin ja klassisen liikekielen ja tekniikka on hallussa, nousee etusijalle sisältö, tulkinta. Taiteilijalla – jokaisella ihmisellä – on tarve saada palautetta, tulla nähdyksi. Minut Elgland haastoi teoksellaan miettimään (tanssi)kirjoittajan vastuuta ja tehtyjen valintojen oikeutusta.

Kramppilaisten omat koreografiat. Koreografeina ja tanssijoina Alina Pappi, Ida Martikainen, Vilja Mihalovsky, Saga Elgland, Tiuku Holma, Vesa Purokuru, Samuli Emery (kor.), Milla Mäkikyrö, Maija Lehtoranta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Minäpäivät ryöpyttää nykypäivän työelämää

Syksyn lasten- ja nuortenkirjat: Värikylläisin sävyin maalaava esikoiskirjailija Johanna Lumme haluaa kirjoittaa lapsille vakavistakin asioista – Katso lista syksyn kirjoista

Jukka Kuoppamäki, Virtuosi di Kuhmo ja muitakin vieraita Äänekosken syksyssä

Irina Björklundin tähdittämä suomalainen uutuussarja tarttuu terrorismiin – poliittinen trilleri Peacemaker ammentaa tosielämän kriiseistä

Tarvitaan huoneenmuotoinen lavastus ja naispäähenkilö – Näyttelijät laittavat mukisematta ämpärit päähän, kun ohjaaja Saara Turunen pyytää

Kulttuurityrkkyjä vietetään jälleen elokuun lopussa Jyväskylän Ainolassa – Tarjolla asuntoasiaa, nostalgiailtamat, Regina Linnanheimon tähdittämiä elokuvia ja perhepäivä

Harrastajateatterikesän esityksissä otettiin kantaa – Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat sai eniten palkintoja

Kirja-arvio: Pelkoa Saarenmaan vierashuoneissa – Paula Havaste jatkaa nuoren avioparin uskottavaa selviytymistarinaa Stalinin ajan Virossa

Kirjailija Raija Oranen kertoo Mauno Koiviston jälkeen Risto Rytistä

Elokuvatähti Peter Fonda on kuollut – "Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.