Tanssiyleisön paitsio surettaa konkarituottaja Esa Niemistä

Aikuisiskelmän yleisöllä olisi ostovoimaa ja -halua, mutta tarjonta on loppunut.

Iskelmämusiikin kuuntelijat ovat nyt Suomessa täysin paitsiossa sekä radiosoitossa että äänilevytuotannossa, arvioi kevyen musiikin konkarituottaja Esa Nieminen. Pitkään muiden muassa Paula Koivuniemen levyjä tuottanut Nieminen pitää tilannetta erikoisena: aikuisiskelmän yleisöllä olisi ostovoimaa ja -halua, mutta tarjonta on loppunut.

– Iskelmän ystävät eivät saa musiikkia käytännössä mistään. Ikäihmiset eivät osaa tai halua tilata sitä verkosta.

Tanssimusiikin yleisö on jäänyt sivuraiteelle siitä huolimatta, että Suomessa on runsaat kaksi miljoonaa yli 50-vuotiasta.

– On hassuakin, että Suomen koko äänilevytuotannon määrää yläasteikäisten tyttöjen musiikkimaku, Nieminen sanoo.

Muutokseen liittyy tietenkin se, että levymyynti on radikaalisti huvennut cd-levyn kultavuosista. Vielä vuosikymmen sitten kultalevyyn vaadittiin 25 000 myytyä albumia, nyt luku on 10 000.

– Ja paineita olisi pudottaa kultalevyrajaa vielä tuostakin. Keskeiset kolme ylikansallista levy-yhtiötä eivät näytä olevan tilanteesta kovin huolissaan, sillä ne omistavat osan Spotify-suoratoistopalvelusta, Nieminen muistuttaa.

Pieni kielialue etu

Iskelmän luonne on sekin Niemisen mukaan muuttumassa.

– Iskelmän raja on siirtymässä rockvaikutteisiin päin. Tämän tyylin artisteja ovat esimerkiksi Lauri Tähkä ja Juha Tapio.

Suomalaisen musiikkituotannon valtti on ollut se, että levymyynnin kotimaisuusaste on ollut korkea.

– Suomenkielisen musiikin osuus levymyynnistä on edelleen melko iso. Tämä etu johtuu pääosin kielialueen pienuudesta.

Aikuisiskelmän pullonkaula olisi Niemisen mukaan mahdollista avata kehittämällä levyille uusia jakelukanavia.

– Äänitteet olisi mahdollista tuoda helpommin saataville vaikkapa R-kioskien, eläkeläisjärjestöjen ja päivittäistavarakauppojen kautta. On syytä muistaa, että musiikin verkkojakelusta huolimatta Suomen kodit ovat edelleen täynnä cd-soittimia. Ja toisaalta tanssimusiikin ystäviä pitäisi opettaa musiikin verkkokäyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.