Tapani Baggen rikosromaani on Suomen Lasiavain-ehdokas

Tapani Baggen romaani Musta taivas kilpailee Suomen ehdokkaana pohjoismaisesta rikoskirjallisuuden Lasiavain-palkinnosta. Musta taivas sai viime vuonna kotimaisen Vuoden johtolanka -palkinnon.

Ruotsin ehdokas on jälleen postuumisti Stieg Larsson, nyt romaanitrilogiansa kolmannella osalla Luftslottet som sprängdes. Kirja ilmestyy suomeksi kesällä nimellä Pilvilinna joka romahti. Larsson voitti Lasiavaimen vuonna 2006 trilogian ensimmäisellä osalla Miehet jotka vihaavat naisia.

Tanskasta ehdolla on Morten Hesseldahlin trilleri Drager over Kabul, joka palkittiin helmikuussa Tanskassa viime vuoden parhaana jännitysromaanina.

Norjan Lasiavain-ehdokkaaksi nimetään vakiintuneen käytännön mukaan Riverton-palkinnon voittaja. Tuore voittaja ja Lasiavain-ehdokas on Jörgen Gunnerudin rikosromaani Höstjakt.

Islannilta jää Lasiavain-kisa toistamiseen väliin. Jury nimesi Islannin ehdokkaaksi Stefan Manin kirjan Skipio, jonka oikeudet on myyty Ruotsiin ja Tanskaan, mutta jonka käännöstä ei ole toistaiseksi olemassa. Lasiavain-ehdokkaaksi hyväksytään vain kirjoja, jotka ovat raatien luettavissa ruotsiksi, norjaksi tai tanskaksi.

Voittaja kerrotaan toukokuun lopulla. Vuosi sitten Matti Röngän Ystävät kaukana -romaani voitti Lasiavaimen ensimmäisenä suomalaisena kirjana.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.