Tapaus Estonia - Tapio Kuosma

TAPIO KUOSMA
Tapaus Estonia
Livres Belles-Lettres 2008. 332 s.

Espoolainen lakimies ja kirjailija Tapio Kuosma tarjoaa lukijoilleen mahdollisuuden toimia valamiehenä. Hän on kerännyt yli 300 sivua faktatietoa autolautta Estonian uppoamisesta.

Kirjoittaja esittelee sekä virallisen version yli 850 ihmishenkeä vaatineesta katastrofista että lukuisia vaihtoehtoisia teorioita. Hurjimmat salaliittoteoriat kertovat, että laivaa upottamassa syksyllä 1994 oli joko venäläinen mafia, ryhmä kansallismielisiä venäläiskenraaleja tai Venäjän tiedustelupalvelu. Upottamisen syynä olisi ollut varustamon kieltäytyminen maksamasta suojelurahoja tai venäläisen sotamateriaalin länteen salakuljettamisen estäminen.

Estonian uppoamisesta on kirjoitettu toistakymmentä kirjaa, mutta yksikään ei ole niin vakuuttava kuin Kuosman faktakokoelma. Kirjoittaja ei yritäkään olla lukijaystävällinen. Hän tarjoaa tutkittavaksi alkuperäisiä dokumentteja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Se, joka osaa näitä kieliä ei enää usko "viralliseen totuuteen". Kun tuomari luennan jälkeen kysyy, upposiko Estonia vai upotettiinko se, ainakin tämä valamies vastaa empimättä: upotettiin, herra tuomari!

Kuosma itse ei väitä mitään. Siinä hän eroaa monista muista Estonia-kirjoittajista. Hän kyllä esittää kysymyksiä, mutta sehän on eri asia.

Virallisen selvityksen mukaan Estonian upotti autokannelle päässyt vesi. Lukuisat todistajat kuitenkin kertovat, että laivan pohjassa oli iso reikä, josta vesi pääsi sisään. Reiän aiheutti mahdollisesti räjähdys. Estonian varustamo oli saanut pommiuhkauksen ennen laivan lähtöä viimeiselle matkalleen.

Lopullisen totuuden löytäminen olisi ollut varsin yksinkertaista. Nostamalla laiva pintaan olisi saatu lopullinen varmuus siitä, mikä sen upotti. Mutta Ruotsin hallitus halusi peittää hylyn betonilla. Lopulta Ruotsi, Suomi ja Viro sopivat, että hylky saa jäädä hautamuistomerkiksi meren pohjaaan. Sinne sukeltaminen julistettiin kielletyksi ja rikolliseksi.

Kirja jättää lukijaan hiukan ahdistavan olon. Ovatko tosiaan Ruotsin, Suomen ja Viron avainpoliitikot mahdollisesti mukana karmeassa peittelyssä, jonka tarkoituksena on pelastaa ne rikolliset, jotka aiheuttivat laivan tuhon? Jos tämä on totta, mihin enää voi luottaa?

JORMA TUOMI-NIKULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.