Tapio Koivukari - Sumun lokikirja

TAPIO KOIVUKARI
Sumun lokikirja
Johnny Kniga 2009, 309 s.
Tapio Koivukarin kirjan hidas lukeminen todistaa kirjan voiman. Tarina kestää ja siihen on ilo palata. Hyvää kirjaa ei pidäkään vain lukaista läpi, vaan siitä nautitaan paneutuen.

Raumalaista kirjailija-kääntäjää ei taideta kovin hyvin tuntea sisämaassa. Murretta ei tarvitse pelätä. Asiayhteydestä sanat avautuvat: "Kyl naisihmise vaa semssi ova, ettei ol krunttika viäl valett ko ämmä ova jo kartiinei neulomas."

Sumun lokikirja on saaristolaissarjan kolmas teos. Edelliset ovat Luodetuulen maa (Saaristolaissaaga I - Kuuskajaskari) ja Missä aallot murtuvat (Saaristolaissaaga II - Santkari).

Santkariin palataan uusimmassakin teoksessa. Ajankuva näkyy selittelemättä tapahtumissa, tavoissa ja tavaroissa, kun häkäpönttöön kaadetaan pilkkeitä. Herkullisia kuvauksia on tuon tuosta. Kun höyrylaiva tuo kahvilastin Suomeen, poliisiketjuista huolimatta mummot livahtivat taputtelemaan kahvisäkkejä.

Autonkuljettaja Toivo Erikssonin mukana kuljetaan sodanajoista 1960-luvulle. Yllättäen käväistään 1970-80-luvuilla. Sotakorvaukset antoivat töitä ja opettivat työnteon, mutta työ nousi arvoonsa, kun päästiin tekemään töitä omaksi hyväksi. Romaanin tarinat kertovat myös valtamerten taakse ja aina Argentiinaan asti menijöistä.

Aika muuttuu ja saadaan bensamoottorit, häkäpöntöt romutetaan. Koivukarin sanat saavat mielikuvituksen käyntiin, kun auton moottori käydä nassuttaa.

Parhaimmassa elementissään Toivo on paatissa. Paatti piti tehtämän, jotta kaikki tietäisivät, kuka on Santkarin isäntä. Veneen rakentaminen on kerrottu niin yksityiskohtaisesti, että työn näkee silmiensä edessä. Laiva syntyy näppituntumalla.

Ihmisten ja tapahtumien kavalkadi vyöryy eteenpäin. Sota ja evakot, olympialaiset ja lakko, virolaisten kuljetukset Ruotsiin ja salakuljetus kuuluvat ajan historiaan. Pula-ajasta edetään nousukauteen, eletään vaurastumisen aikaa.

Koivukari on yksi suurista kertojistamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

Tanssisali Lutakon kohtalon vuosia käsittelevä Taistelu Lutakosta -dokumentti löytyy nyt Youtubesta – "Palautteen perusteella elokuva antaa voimaa ja tarmoa kansalaisvaikuttamiseen"

Ja lopuksi kaikki tanssii – Katso kuvat vuorokauden kestävästä Jyväskylän sydän 24 -kulttuuritapahtumasta, joka on ollut välillä jopa liian suosittu

Keski-Suomen museon avajaisten ajankohta selvisi: siirtyi joulukuulta helmikuulle

Jyväskylän kaupunginteatterissa starttasi keskiviikkoaamuna 24 tunnin kulttuurifestivaali – yöllä voi vaikka nukkua installaatiossa

Levyarvio: Hyvin tehtyä musiikkia lapsiperheille – leikkimistä ei saa unohtaa, Tuomo Rannankari muistuttaa

"Honiini" ei kuulosta yhtä hyvältä kuin "hobitti", päätti kääntäjä Kersti Juva 1970-luvulla, ja loppu on historiaa

Sinfis soittaa musiikin Charlie Chaplinin Sirkus-elokuvaan lauantaina – Mykkäelokuvan ikoni Chaplin sulatti sydämet kulkurihahmollaan

Kurjien kelien ystävä Edu Kettunen kirjoittaa tuulesta ja sateesta tunnelmaa lauluihin – Pitkän uran tehnyt muusikko keikalla lauantaina Popparissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.