Tarina äideistä

TEATTERI

Jyväskylän Ylioppilasteatteri

Tarina äideistä

Ensi-ilta 3.4.2011

Jyväskylän Ylioppilasteatterin uutuusnäytelmässä kuvataan äitinä olemisen iloja ja paineita. Tarinat ovat tosia, toisin sanoen myös äitityypit vaikuttavat kovin aidoilta.

Komiikkaa edustaa nalle-emoksi heittäytyvä mussukkamamma, joka höösää itse lapsen lailla ja unohtaa olevansa myös nainen, vaimo. Kohtalokkain seurauksin. Netti tarjoaa hänelle korvan, jonne hän suoltaa kaiken tunteistaan ja päiviensä tapahtumista.

Toisessa päässä, lähes tragedian pyörteissä, taistelee työuraansa uhraten ja itkuiseen lapseensa raivostuen kärsivä äiti, jolle ei meinaa löytyä kuuntelijaa, tukea. Välimaastoon mahtuu nuori yksinhuoltajaäiti, joka kesken opintojaan saa vastuulleen ihmistaimen kasvattamisen. Hän edustaa onnekkainta arkidraamaa.

Koska Laura Happosen käsikirjoitus karsii lasten ympäriltä lähes kokonaan isät, sukulaiset, isovanhemmat ja tukiverkot, näyttäytyy jokainen äiti jonkinasteisesti liian kovan kohtalon uhrina. Onnellista äitiyttä ei näy kuin vilaukselta.

Tämän näytelmän jälkeen ei ihmettele, mistä ongelmaiset lapset tulevat päiväkoteihin ja kouluihin. Vuorovaikutussuhteet kodissa, vanhempien läsnäolo ja kurinalainen välittäminen ovat perustaa rakastamiselle, jota esitys peräänkuuluttaa saarnaamatta, syyllistämättä.

Käsikirjoitus rakentuu turhankin lyhyisiin kohtauksiin, välähdyksenomaisiin sarjakuviin, joita seuraamalla useamman äidin todellisuus muodostuu. Esityksen rytmittämiseksi ja elävöittämiseksi käytetään nokkelasti enemmän ja vähemmän tehosteisia joukkokohtauksia ja musiikkia.

Tarina äideistä herättää paljon ajatuksia, toivottavasti myös keskustelua. Esityksen jälkeen ainakin yksi on varmaa: lapsi tarvitsee äidin lisäksi myös isänsä. Lapsella on häneen oikeus - kuka siitä pitää huolta?

Jorma Pollari

Käsikirjoitus ja ohjaus: Laura Happonen. Musiikki: Jukka Kääntä. Lavastus: Jukka Väisänen ja työryhmä. Puvustus: Kirsi Mäensivu. Valot: Perttu Lähdesmäki. Äänet ja tehosteet: Panu Kivi, Ari Lampinen. Rooleissa: Tessa Horila, Soila Kyyriäinen, Eeva Sutinen, Noora Happonen, Mikko Ilmoniemi, Panu Kivi, Onerva Luoma, Matilda Matikainen, Janne Moilanen, Henna Pekkonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.