Tarinoita kauneudesta

HANNA KOIKKALAINEN

Hauraat lasit ja muutama muu tarina

Galleria Harmoniassa 21.8.2011 sakka.
Suomalaisessa valokuvauksessa viime vuosina eniten kansainvälistä ja kotimaista huomiota on saanut niin sanottu Helsinki School, ryhmä Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneita tai siellä opiskelevia valokuvaajia, joiden uraa korkeakoulu on tehokkaalla markkinoinnilla edistänyt. Ryhmää yhdistää tarkka esteettinen tietoisuus sekä teemallisuus ja käsitteellisyys. Teemoina mainitaan muun muassa omaelämäkerralliset kertomukset ja unenomainen surrealismi.

Hanna Koikkalainen, jonka valokuvia on esillä Galleria Harmoniassa, kuuluu teemallisesti ja sisällöllisesti samaan ryhmään, vaikka ei olekaan mainittu sen jäsenenä. Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneen valokuvataiteilijan näyttelyn perusteella hän voisi siihen hyvinkin kuulua.

Koikkalaisen näyttely koostuu kolmen tarinallisen teossarjan kuvista. Omaelämänkerrallinen Arvet kertoo unohtamisen vaikeudesta. Omakuvissa ihon muisti, arvet, kertoo menneen rakkauden tarinaa. Mdf-levylle tulostettujen kuvien sarjaan liittyy myös kirja, jossa tarina kerrotaan.

Sarja Kauneudesta, sinisestä ja valosta on hajanaisempi kooste erilaisia tunnelmia ja näkymiä. Sen lähtökohtana on runollisuus valokuvassa, ja pieninä esteettisinä runoina kuvia voi hyvinkin katsoa. Koikkalainen on pysähtynyt huopatohveliin kuolleen tiaisen, sumuisten maisemien ja slaavilaisen suurpiirteisen surumielisyyden äärelle.

Alumiinille tulostettuna runollisuus kuitenkin pysähtyy pintaan ja kuvat, vaikkakin ovat hyvin kauniita, ovat toisaalta myös laskelmallisen oloisia ja köykäisiä.

Sen sijaan Hanna Koikkalaisen kolmas sarja Palo on vahvasti monin aistein tunnettavissa. Tulipalossa tuhoutuneen mummolan huoneista otetut valokuvat ja kokonaisuuteen liittyvät palosta jääneet hiiltyneet hiihtopokaalit ja nokeentuneet valokuvat sekä näyttävät että tuoksuvat menetykselle ja kaipuulle.

Paperille tulostettuna värien nokinen synkkyys hehkuu aivan eri tavalla kuin näyttelyn toisissa sarjoissa. Materiaalivalinnoin Koikkalainen syventää kokemusta ja tuo siihen ripauksen maagisuuttakin. Tarina lähtee lentoon omalla voimallaan ja muuttuu henkilökohtaisesta yleiseksi luopumisen sanansaattajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.