Taulumäen alttaritaulu on pian kaupunkiseurakuntalaistenkin oma

Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kerran kieltämä ja taiteilijalle palauttama, sittemmin maaseurakunnan kirkkoonsa ostama alttaritaulu, on pian myös kaupunkiseurakuntalaisten oma.

Tämä historiallinen hauskuus toteutuu vuodenvaihteessa, kun kaupunki- ja maaseurakunta sekä Korpilahden seurakunta yhdistyvät uudeksi Jyväskylän seurakunnaksi.

Jyväskylän kaupunkiseurakunta tilasi kaupunginkirkkonsa alttaritaulun taiteilija Eero Järnefeltiltä. Työ palautettiin kansanäänestyksen jälkeen syksyllä 1892. Tapaus oli taideskandaali ympäri Suomea ja asiasta uutisoitiin ulkomaita myöten. Seuraavana vuonna maaseurakunta osti teoksen omaan kirkkoonsa.

Kaupunkiseurakunnan ja tulevan Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Keskitalo ei suostu jälkiviisaasti moittimaan liki 116 vuotta vanhaa torjumispäätöstä, vaikka "historia onkin osoittanut Järnefeltin taulun taiteellisen arvon erittäin suureksi".

- Vaikkapa Kuokkalan kirkon taidehankintaa varten tapauksesta voi ottaa opiksi. Yksi hyvän, puhuttelevan taiteen merkkejä on se, että teos herättää keskustelua ja ehkä vastaväitteitäkin.

Uskallatko toivottaa Järnefeltin alttaritaulun nykyisten seurakuntalaistesi puolesta tervetulleeksi?

- Ilman muuta. Minä iloitsen tästä. Oli onnellinen sattuma, että taulu aikanaan kuitenkin sijoittui Jyväskylään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.