Teatteri Eurooppa Neljä - Back to the Kasari

TEATTERI EUROOPPA NELJÄ

Back to the Kasari

Esitys A-salilla 11.11.2010
Huhhuh, mikä meno! A-salin yleisö puhkeaa tuon tuostakin hervottomaan nauruun, kun Eurooppa Neljän nelikko kuljettaa katsojia naurukuplasta toiseen. Meno on kuin menneinä vuosikymmeninä ruotsinlaivalla, silloin kun seisova pöytä, yökerho ja meriaamiainen vielä saivat jännityksen punan karehtimaan merta kyntävän turistin poskilla.

Kriitikon kannalta tilanne on ongelmallisempi. Kun saman esityksen on erinimisenä nähnyt monesti aikaisemminkin, ei kupletin juoni enää suuremmin yllätä. Tuoreus ja raikkaus eivät vuosikymmenen hittisikermää tai televisiohahmoa vaihtamalla tarinaan tule, vaikka vauhti näyttämöllä heiveröisempää huimaa.

Teatteri Eurooppa Neljä on tavaramerkki. Tuotteen ostaessaan tietää, mitä saa. Kaava ei juuri muutu, ja katsojalle tuttuus tuo turvallisen olon. Sketsejä, laulua, soittoa, ja kaikki tämä poskettomilla huumor'vitseillä maustettuna.

Löyhä käsikirjoitus toimii niin kuin on tarkoitettu. Se nivoo 1980-luvulla tv:ssä, elokuvissa ja maailmanpolitiikan näyttämöillä nähtyjä hahmoja yhteen, ja tutut kasarihitit tuovat välillä potkua keitokseen.

Esiintyjät kiitävät näyttämöllä roolista toiseen hypäten: Kari Salmelainen johdattaa napakymppeilijöitä yhteen ja Kirvesniemen pariskunta keksii vahingossa uuden tanssityylin. Takatukka hulmuaa ja puntti vipattaa.

Se on sanottava, että näyttelijät - vakiokasvot Paavo Honkimäki ja Maiju Jokinen sekä uudet tulokkaat Jari Silventoinen ja Maija Sydänmaanlakka - osaavat asiansa. Myös työryhmä muusikkoja, valo- ja äänisuunnittelijaa ja puvustajaa myöten on samassa veneessä. Tyylilaji on valittu ja siinä pysytään kautta linjan puhtaasti. Esitys on ehjästi sitä mitä sen on määrä olla: pikkujoulusesongin ilotteleva viihdepaketti.

Käsikirjoitus ja ohjaus: työryhmä. Rooleissa: Paavo Honkimäki, Maiju Jokinen, Jari Silventoinen, Maija Sydänmaanlakka. Sovitukset: orkesteri. Orkesteri: Toni Lepistö (kapellimestari), Jiri Halttunen, Ari Laaksonen, Antti Parviainen. Puvustus: Maija Hietala. Valo- ja äänitekniikka: Ville-Matti Laine.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.