Teatteri-arvio: Potut pottuina - vai muusina?

Elämäjärven esittäjien varmuus ja läsnäolo näyttämöllä tekevät aina vaikutuksen.

Avoliitto-komedia

Jos muistat muinaisen tv-viihdeohjelman Taistelevat Virtaset, jossa Liisa Tuomi ja Matti Ranin ottivat mittaa toisistaan, tapaat Elämäjärven kesäteatterissa samalle pohjalle rakentuvan komedian. Avoliitto-komedia on Seppo Lappalaisen kirjoittama ja Anne Rauhalan ohjaama tasokkaan kyläteatterin 11. produktio.

Tällä kertaa ohjaus jää liian kiltiksi. Tavallinen riitely teatterinlavalla on tylsää. Sitä täytyisi kärjistää, jotta huumori lähtisi paremmin lentoon. Raija Korpelinin Maijan huusholli pitäisi olla sekaisin jo alussa, jotta raivoisalle siivoamiselle löytyisi tilaa pikkunäpertelyn sijaan. Käsiin vaikka pölyhuiska, jolla huitoa Kari Parkkosen esittämän Matin pään päällä uhmakkaasti sormitönäisyjen asemesta.

Kun teksti on valitettavan tasapaksu ja yllätyksetön, vaikkakin hyvin myötätuntoinen, näyttämöllisen toiminnan avulla esityksen saisi parhaiten lentoon. Tälle tasolle päästään vasta, kun tavaroita aletaan paiskoa ja kasailla Anne Rauhalan ja Milla Temosen esittämien muuttofirman äijien palveluja varten.

Anna Nenosen ja Jari Siekkisen esittämän aivan liian muista poikkeavan ylinäytellyn pariskunnan sisääntulo toi sähköä ja säpinää, joskin vielä ronskimpi saisi Nenonen olla, että hahmo olisi enemmän karaktisoitunut persoona kuin pelkästään ylinäyttelemisellä eloistettu bimbo.

Eeva Skantz ja Seppo Kokko naapuriapu-Kinnusina ovat realistissävyisiä ja hyväntahtoisia, mutta heidänkin parisuhteensa rakoihin kannattaisi iskeä ohjauksen terävät hampaat purevasti kiinni – revittämällä tämäntyyppisen komedian huumori pääsee valloilleen ja kiehtoo. Tarvitaan muusia, vielä jäätiin keitinperunoiksi.

Ohjauksen varovaisuuden tähden esitys ei vielä ensi-illassa valloittanut, mutta rutinoituneiden esittäjien varmuus ja läsnäolo näyttämöllä tekevät aina vaikutuksen. Elämäjärven porukassa on potentiaalia vaikka mihin! Esityskertojen myötä uskallus heittäytyä roolin rytinään toivottavasti todentuu hulvattomammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.