Teatteria harrastanut 19-vuotias sai ison elokuvaroolin

19-vuotias helsinkiläinen Wilma Rosenqvist näyttelee keskeisen roolin 16.8. ensi-iltaan tulevassa Marja Pyykön Kekkonen tulee! -elokuvassa.

Oulaisista Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Rosenqvist uskoo, että teini-iässä saadusta esiintymiskokemuksesta harrastajateatterissa on ollut hyötyä elokuvaa tehdessä – ja muutenkin.

– Harjoitukset olivat viikon kohokohtia. Monelle nuorelle harrastajateatteri on hyvä tunteiden purkuväylä. Vaikka jännittäisi kuten minä, voi silti olla rohkea. Asioita ei pidä jättää tekemättä, vaikka pelottaa.

Rosenqvist muutti kotoa Helsinkiin jo 16-vuotiaana aloittaessaan opinnot ilmaisutaidon lukiossa. Siellä hän bongasi ilmoituksen, jossa haettiin näyttelijää Pyykön elokuvaan. Meni koekuvauksiin ja tuli valituksi.

Temperamenttinen Sylvi

Wilmalla on muutoksen kaipuusta kertovassa "vinossa komediassa", kuten Marja Pyykkö elokuvaansa luonnehtii, baaria pitävän Allin (Merja Larivaara) 15-vuotiaan Sylvi-tyttären rooli. Hän toimii elokuvassa myös kertojana.

Kylään kantautuneiden huhujen mukaan itse presidentti Urho Kaleva Kekkonen aikoo Lapin-matkallaan vierailla Allin baarissa. Melkein koko kylä menee odotuksen huumasta sekaisin.

Alli pakottaa Sylvin harjoittelemaan viululla Finlandia-hymniä Kekkoselle esitettäväksi. Mutta Sylvi kapinoi ja odottaa muutenkin, että pääsisi peräkylästä kauas pois.

– Olen temperamenttinen kuten elokuvan Sylvikin, mutta en sentään niin dramaattinen. Tunnen nuorten levottomuuden ja halun pyristellä irti, Jyväskylässä elokuvan lehdistönäytöksessä vieraillut Rosenqvist sanoo.

Rooli oli hänen mukaansa haasteellinen, mutta kuuden viikon kuvaukset Lapissa "olivat mahtavia".

– Siinä oppi hurjasti kun näki, miten elokuvaa tehdään ja miten ammattilaiset näyttelevät.

Hän sai käyttää omaa murretta, mutta sanoja ja puheen poljentoa vaihdettiin lappilaiseksi. Viulun oikeanlaista pitelyäkin täytyi treenata.

Valmiin elokuvan näkeminen on jännittänyt, mutta tehnyt olon ylpeäksi.

– Se on tavallisuudesta poikkeava ja erittäin hyvä. Itseään katsoo tietysti kriittisesti.

Siintääkö mielessä näyttelijän ammatti?

– Katsotaan. Ylioppilaskirjoitukset ovat ensi keväänä, ja ulkomaillekin houkuttelisi lähteä. Näytteleminen ja kirjoittaminen kyllä kiinnostavat.

Marja Pyykön haastattelu torstain 15.8. paperisessa Keskisuomalaisessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .