Teatteriarvio: Helsingin Gayteatterin Homomman Suomen historia oli juhlallinen ja taidokas spektaakkeli

Harrastajateatterikesä

Helsingin Gayteatteri

Olitko sinä? Homomman Suomen historia 2.0 Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 19. 8. 2018

Kauniimpaa ihmisoikeuksien julistusta sopii yrittää! Helsingin Gayteatterin "homomman Suomen" historiaa esittelevä näytelmä oli kaikessa tunnekirjossaan ennen kaikkea riemastuttava, herkistävä, voimauttava ja vapauttava kannanotto.

Näytelmä koostuu näennäisesti keskenään irrallisista kohtauksista, jotka faktaa ja fiktiota sekoittaen esittelevät Suomen historiallisesti merkittäviä kulkuja erityisesti seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta. Kim Gustafsson in ohjauksessa kohtaukset oli sidottu yhteen poikkeuksellisen luontevasti ja nerokkaasti.

Poikkeuksellista oli myös se, kuinka tasavahvasti kaikki – todella taitavat – näyttelijät nousivat esiin. HGT:n hengessä näin huolellisesti rakennettujen hahmojen tasapuolinen vahvuuksien korostaminen tuntui toki hyvin tietoiselta ratkaisulta.

Homomman Suomen historian hulvattoman vapautunut ote kumpuaa vaikeiden aiheiden ääneen lausumisesta: Suomen valtion historialliset häpeäpilkut eivät rajaudu suinkaan homoseksuaalisten tekojen kriminalisointiin vuonna 1894, vaan osansa julmasta syrjinnästä ovat saaneet saamelaiset, romanit ja lukuisat muut järjettömin perustein “toisiksi” määritellyt vähemmistöt. Vähemmistöjen syrjinnän monivivahteisuuden näytelmä ottaa toki huomioon.

Näytelmän pisteliäintä ja hykerryttävintä antia olivat Ajankohtaisen kakkosen (kyllä, valinta nimen perusteella on ilmeinen) ja laajemmin keskusteluohjelmien tyypillisten heikkouksien, kuten koomisen ääripääkeskustelun ja tasapuolisuusharhan satirisointi.

Sellaisten edistysaskeleiden, kuten homoseksuaalisuuden tautiluokituksesta poistamisen tai tasa-arvoisen avioliittolain toteutumisen taustoitti Lady Gagan moniäänisyyttä juhlistava hitti Born This Way, joka näytelmän kontekstissa soi itselleni ensimmäistä kertaa todellisena vallankumouslauluna. Karnevalisoidaksemme alun perin pilkalliseksi tarkoitetun käsitteen julistakaamme: eläköön homorummutus!

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kim Gustafsson. Rooleissa: Jarno Pimperi, Mikko Rantonen, Salla Markkanen, Ari Murto, Atte Hänninen, Mikko Autio, Veli Toppinen, Simo Karhula, Jani Nummela, Pasi Risberg, Georgi Petkov & Carl Lindgren.

Uusimmat

Kulttuuri

Ilmastonmuutos ja yläkoulujen maailma aiheina – Siperian nuorisoteatterien ensi-iltojen sarja starttaa Jyväskylässä

Puolensataa runoilijaa lausuu Eduskuntatalon portailla ilmastolakon tueksi

Taideakatemian 25  000 euron kuvataidepalkinnon ehdokkaat julki – palkinto jaetaan toukokuussa

Arvio: Pate Mustajärven teatterikeikka nojasi laulajan karismaan, mutta se ei riitä jos osa esityksistä on kuin lavalle heitettyjä raatoja

Sarja seitsemästä adoptoidusta sisaresta teki irlantilaisesta Lucinda Rileysta maailmankuulun – "Se tuli kuin ilmestys"

Sopraano Kajsa Dahlbäck, Electronic Chamber Music ja La Kala -ooppera esiintyvät Jyväskylän Kesän konserttiohjelmassa

Kirja-arvio: Kitarasankari kertoo elämästään – yhtyeenjohtaja ei lopulta paljoa eroa toimitusjohtajasta

Pianotaiteilija Olli Mustonen esiintyy Keuruun kirkossa keskiviikkona 27. maaliskuuta - ohjelmassa Beethovenin pianosonaatteja

Kirja-arvio: Elämä riisuu ihmisen – Eeva Kilpi kirjoittaa viisaasti vanhuudesta ja yksinäisyydestä sekä ekologisista ja tasa-arvon kysymyksistä

Ooppera-arvio: Alistetun kohtalo periytyy – Alban Bergin sosiaalikriittinen Wozzeck ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.