Teatteriarvio: Hetkiä 1918 puhuu ihmisarvoisen elämän puolesta

Jyväskylän kaupunginteatteri

Hetkiä 1918 – Tuntoja sisällissodan ympäriltä

Ensiesitys pienellä näyttämöllä 30.8.2018

Minulle kaupunginteatterin pienen näyttämön uutuus, sisällissodan tapahtumista kertova esitys, oli muistutus sodan tuhoavaisuudesta inhimillisellä tasolla.

Näytelmä lähestyi vuoden 1918 taisteluita yksilöiden kokemusten kautta: kirjeiden, runojen, päiväkirjamerkintöjen avulla. Ja tietysti musiikin, joka loi hengähdystauon erilaisten traagisten ja lopussa keveämpienkin muistojen virtaan.

Räjähdysten äänet sekä vaikuttavat kertomukset vankileireiltä ja teloituskomppanian toiminnasta koskettivat. Paljas, puunrungoista muodostuva lavastus kuvasti sodan ankeaa mielenmaisemaa, joka videoprojisointien kautta hetkittäin kirkastui. Toivoa paremmasta on!

Näyttämöllä oli kaksi näyttelijää ja kaksi muusikkoa (Eliisa Suni ja Ilkka Kauppi). Esitys eteni musiikin ja tekstin vuoropuheluna. Sinervo ja Kajava, Sibelius ja Järnefelt puhuivat samaa kieltä, ihmisen syvimpiä tuntoja heijastaen. Dramaturgialtaan väljähkö esitys löysi rytminsä varovaisen alun jälkeen, eikä ulkoista rekvisiittaa juuri tarvittu.

Hannu Hiltunen on lahjakas pienipiirteisten nyanssien tulkki. Runo ja proosateksti tulivat eläviksi tarkan rytmityksen ja vivahteiden tajun kautta. Esityksen lopulla, katkelmassa Kaulaliina, Hiltusen leikkisä puoli pääsi hienosti oikeuksiinsa.

Anneli Karppisen näyttelijäntyön ytimessä on draaman kaaren sisäistynyt taju. Eleet, ilmeet, liikkeet ja äänenpainot synnyttivät näyttämölle valkoisen sotilaan ja punavangin siten, että tunnetila välittyi suoraan katsojalle. Monologi ”Iitukasta” onkin yksi esityksen helmistä.

Hetkiä 1918 on erityisen tärkeä juuri nyt. Se palauttaa mieleen, kuinka vakavaa yhteiskunnan kahtiajakautuminen on, ja kuinka syviä seurauksia jakolinjat voivat aiheuttaa.

Historiattomuus on vakava tauti. Taide tarjoaa oman panoksensa puhumalla ihmisarvoisen, kaikkia kunnioittavan elämän puolesta.

Tekstien valinta & sovitus: Sirke Lääkkölä. Arkistomateriaali: Anne Koski. Musiikin suunnittelu: E. Suni, I. Kauppi, H. Hyttinen & S. Lääkkölä. Ohjaus: Hilkka Hyttinen. Visualisointi: Karmo Mende. Valosuunnittelu: Asko Konttinen. Ääni- ja videosuunnittelu: Jani Lappalainen. Kampaukset & maskeeraus: Suvi Taipale, Anniina Saari. Muusikot: Eliisa Suni (piano), Ilkka Kauppi (sello). Näyttelijät: Anneli Karppinen, Hannu Hiltunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Näyttelyarvio: Saksin venukset – Hovimaalari Lucas Cranachin arvoituksellisia naiskuvia nähdään ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä Suomessa

Karhun ja korpin yhteispotretti toi Ville Heikkiselle Vuoden luontokuva -kilpailun voiton

Jyväskyläläinen Kaisa Huotari voitti Art of Basware -taidekilpailun

Teatteriarvio: Kulissit romahtavat klassikossa – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu on viihdyttävä ja ajattelemaan herättävä monien tunnelmien sekoitus

Näitä jätkiä kirjat kiinnostavat: "Ne hahmot käy läpi samoja asioita kuin me" – nuoret halutaan lukemaan miljoonahankkeella

Kirja-arvio: Linnut, luonnonsuojelu ja New York osana Franzenin bongausmatkoja

Levyarvio: All Mirrors saattaa olla Angel Olsenin tähänastisista levyistä paras

Levyarvio: Elbow'n kyynärpää katkeaa

Levyarvio: Egotripistä tuttu Knipi julkaisi viimein sooloalbumin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.