Teatteriarvio: Hetkiä 1918 puhuu ihmisarvoisen elämän puolesta

Jyväskylän kaupunginteatteri

Hetkiä 1918 – Tuntoja sisällissodan ympäriltä

Ensiesitys pienellä näyttämöllä 30.8.2018

Minulle kaupunginteatterin pienen näyttämön uutuus, sisällissodan tapahtumista kertova esitys, oli muistutus sodan tuhoavaisuudesta inhimillisellä tasolla.

Näytelmä lähestyi vuoden 1918 taisteluita yksilöiden kokemusten kautta: kirjeiden, runojen, päiväkirjamerkintöjen avulla. Ja tietysti musiikin, joka loi hengähdystauon erilaisten traagisten ja lopussa keveämpienkin muistojen virtaan.

Räjähdysten äänet sekä vaikuttavat kertomukset vankileireiltä ja teloituskomppanian toiminnasta koskettivat. Paljas, puunrungoista muodostuva lavastus kuvasti sodan ankeaa mielenmaisemaa, joka videoprojisointien kautta hetkittäin kirkastui. Toivoa paremmasta on!

Näyttämöllä oli kaksi näyttelijää ja kaksi muusikkoa (Eliisa Suni ja Ilkka Kauppi). Esitys eteni musiikin ja tekstin vuoropuheluna. Sinervo ja Kajava, Sibelius ja Järnefelt puhuivat samaa kieltä, ihmisen syvimpiä tuntoja heijastaen. Dramaturgialtaan väljähkö esitys löysi rytminsä varovaisen alun jälkeen, eikä ulkoista rekvisiittaa juuri tarvittu.

Hannu Hiltunen on lahjakas pienipiirteisten nyanssien tulkki. Runo ja proosateksti tulivat eläviksi tarkan rytmityksen ja vivahteiden tajun kautta. Esityksen lopulla, katkelmassa Kaulaliina, Hiltusen leikkisä puoli pääsi hienosti oikeuksiinsa.

Anneli Karppisen näyttelijäntyön ytimessä on draaman kaaren sisäistynyt taju. Eleet, ilmeet, liikkeet ja äänenpainot synnyttivät näyttämölle valkoisen sotilaan ja punavangin siten, että tunnetila välittyi suoraan katsojalle. Monologi ”Iitukasta” onkin yksi esityksen helmistä.

Hetkiä 1918 on erityisen tärkeä juuri nyt. Se palauttaa mieleen, kuinka vakavaa yhteiskunnan kahtiajakautuminen on, ja kuinka syviä seurauksia jakolinjat voivat aiheuttaa.

Historiattomuus on vakava tauti. Taide tarjoaa oman panoksensa puhumalla ihmisarvoisen, kaikkia kunnioittavan elämän puolesta.

Tekstien valinta & sovitus: Sirke Lääkkölä. Arkistomateriaali: Anne Koski. Musiikin suunnittelu: E. Suni, I. Kauppi, H. Hyttinen & S. Lääkkölä. Ohjaus: Hilkka Hyttinen. Visualisointi: Karmo Mende. Valosuunnittelu: Asko Konttinen. Ääni- ja videosuunnittelu: Jani Lappalainen. Kampaukset & maskeeraus: Suvi Taipale, Anniina Saari. Muusikot: Eliisa Suni (piano), Ilkka Kauppi (sello). Näyttelijät: Anneli Karppinen, Hannu Hiltunen.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-alan Oscar-palkintoehdokkaat julkistetaan

Kiitetty Brel!-esitys palaa Vakiopaineeseen

Iron Skyn jatko-osa tavoitti ensi-iltaviikolla murto-osan edeltäjänsä yleisöstä

Jää-romaani siirtyy ensimmäistä kertaa näyttämölle

Ahdistuksesta valoon, norjalaisen kepeästi - Erlend Loen menestysromaaniin perustuva Supernaiivi avaa Jyväskylän kaupunginteatterin kevätkauden torstaina 24.1.

Wienin filharmonikkojen rakastettu, televisiosta tuttu Schönbrunnin Linnanorkesteri konsertoi torstaina 24.1. Paviljongissa

Samuli Alonen on toisen polven kuvanveistäjä: "Olen onnellisimmillani, kun työnnän käteni kuorivahaan ja alan muotoilla"

Levyarvio: Pienen kunnan hieno voimannäyte: Petäjäiset laulut - Kansanmusiikista iskelmään 1957 -2018

Pelle Miljoona Oy:n juhlakiertue päättyi Helsingin jäähalliin

150 esiintyjää lavalla – hillitön, massiivinen Carmina Burana kuullaan Jyväskylässä 20 vuoden jälkeen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.