Teatteriarvio: Hetkiä 1918 puhuu ihmisarvoisen elämän puolesta

Jyväskylän kaupunginteatteri

Hetkiä 1918 – Tuntoja sisällissodan ympäriltä

Ensiesitys pienellä näyttämöllä 30.8.2018

Minulle kaupunginteatterin pienen näyttämön uutuus, sisällissodan tapahtumista kertova esitys, oli muistutus sodan tuhoavaisuudesta inhimillisellä tasolla.

Näytelmä lähestyi vuoden 1918 taisteluita yksilöiden kokemusten kautta: kirjeiden, runojen, päiväkirjamerkintöjen avulla. Ja tietysti musiikin, joka loi hengähdystauon erilaisten traagisten ja lopussa keveämpienkin muistojen virtaan.

Räjähdysten äänet sekä vaikuttavat kertomukset vankileireiltä ja teloituskomppanian toiminnasta koskettivat. Paljas, puunrungoista muodostuva lavastus kuvasti sodan ankeaa mielenmaisemaa, joka videoprojisointien kautta hetkittäin kirkastui. Toivoa paremmasta on!

Näyttämöllä oli kaksi näyttelijää ja kaksi muusikkoa (Eliisa Suni ja Ilkka Kauppi). Esitys eteni musiikin ja tekstin vuoropuheluna. Sinervo ja Kajava, Sibelius ja Järnefelt puhuivat samaa kieltä, ihmisen syvimpiä tuntoja heijastaen. Dramaturgialtaan väljähkö esitys löysi rytminsä varovaisen alun jälkeen, eikä ulkoista rekvisiittaa juuri tarvittu.

Hannu Hiltunen on lahjakas pienipiirteisten nyanssien tulkki. Runo ja proosateksti tulivat eläviksi tarkan rytmityksen ja vivahteiden tajun kautta. Esityksen lopulla, katkelmassa Kaulaliina, Hiltusen leikkisä puoli pääsi hienosti oikeuksiinsa.

Anneli Karppisen näyttelijäntyön ytimessä on draaman kaaren sisäistynyt taju. Eleet, ilmeet, liikkeet ja äänenpainot synnyttivät näyttämölle valkoisen sotilaan ja punavangin siten, että tunnetila välittyi suoraan katsojalle. Monologi ”Iitukasta” onkin yksi esityksen helmistä.

Hetkiä 1918 on erityisen tärkeä juuri nyt. Se palauttaa mieleen, kuinka vakavaa yhteiskunnan kahtiajakautuminen on, ja kuinka syviä seurauksia jakolinjat voivat aiheuttaa.

Historiattomuus on vakava tauti. Taide tarjoaa oman panoksensa puhumalla ihmisarvoisen, kaikkia kunnioittavan elämän puolesta.

Tekstien valinta & sovitus: Sirke Lääkkölä. Arkistomateriaali: Anne Koski. Musiikin suunnittelu: E. Suni, I. Kauppi, H. Hyttinen & S. Lääkkölä. Ohjaus: Hilkka Hyttinen. Visualisointi: Karmo Mende. Valosuunnittelu: Asko Konttinen. Ääni- ja videosuunnittelu: Jani Lappalainen. Kampaukset & maskeeraus: Suvi Taipale, Anniina Saari. Muusikot: Eliisa Suni (piano), Ilkka Kauppi (sello). Näyttelijät: Anneli Karppinen, Hannu Hiltunen.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Olipa kerran Minna - Romaanihenkilönäkin Minna Canth ylittää naisen, vaimon, äidin ja kirjailijan roolit

Teatteriarvio: Kaihdinten takaiset maailmat – Stalinin lehmät -näytelmä on taiten teatterilavalle tuotu kokonaisuus

Sofi Oksanen: Kansainvälisessä politiikassa toistuu samoja piirteitä kuin kylmän sodan vuosina

Haihatuksen näyttelyissä voi saada aavistuksen siitä, mihin suuntaan nykytaide on menossa

Kitaralegenda Francis Goya konsertoi Kangasniemen kirkossa

Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan

Arkkitehtuuriaarre Paimion parantolan myynti saa jatko-aikaa

Kirjasto ja taidemuseo yhteisiin tiloihin? – Taidelaitoksia kehitetään elinkeinoyksikön kanssa Jyväskylässä

Konserttiarvio: Hillitty ja teeskentelemätön Chopin-ilta Kuokkalan kirkossa

Game of Thrones peittosi Handmaid's Talen Emmy-gaalassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.