Teatteriarvio: Isoisän suksissa mainio luisto Jyväskylän kaupunginteatterissa

Jyväskylän kaupunginteatteri

Kun isoisä Suomeen hiihti

Ensi-ilta suurella näyttämöllä 17.2.2018

Kun isoisä Suomeen hiihti on musiikkinäytelmä – Eikö Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä enää muita genrejä nähdäkään? – joka kuljettaa katsojat historian sivu ja läpi suomalaisen juutalaisyhteisön kuvauksen kautta.

Daniel Katzin romaaniin perustuva, Tommi Auvisen dramatisoima ja ohjaama esitys viihdyttää, hämmentää, ajatteluttaa ja koskettaakin. Jouni Prittisen koreografiat ovat näyttäviä ja vauhdikkaita, joista miekkatanssi jopa sykähdyttävän nerokas.

Lasse Hirven sovittama Sari Kaasisen musiikki on esityksen yksi vahvoista tukijaloista. Siinä soivat kansanmusiikin vivahteet, upea stemmalaulu, jonka lyriikoissa on omaperäisyyttä. Musiikki teksteineen on syvälle juurrutettu esityksen tapahtumiin, mikä vain lisää sen arvoa.

Näytelmän alkuosa on läkähdyttävä: vahva sisääntulo on vaikuttava. Rytmi kiidättää esittäjiä kuin formularadalla – tanssit, laulut, asetelmat, tyypit vuorottelevat ilmiömäisesti. Teksti rakentaa tarinaa Singerin tempolla, joten seuraaminen vaatii tarkkuutta.

Hämmentävää on se taito, jolla käsikirjoituksessa heitellään todella rankkoja, vitsikkäitä kielikuvia. Kun kirjoittaja itse on juutalainen, joka pystyy näin absurdiin komiikkaan, muilla ei ole tilaa tuohtumuksen ilmaisuille. Huumori on älykästä, täynnä teräviä sivalluksia kuitenkaan ketään loukkaamatta.

Juutalaisuudessa yhteisöllisyys on ilmiselvää, mutta Suomeenkin sijoitettuna ja taidokkaasti antisemitismiin liitettynä se osoittautuu henkiseksi ja fyysiseksikin turvaverkoksi. Ilo ja kärsimys, menestys ja epäonni, heikkoudet ja vahvuudet eivät erota, vaan yhdistävät vähemmistön jäsenet kiinteästi toinen toisiinsa.

Sanomana elämänmyönteisyys

Ensimmäinen puoliaika kuvaa nuoren parin (Arja Koriseva ja Ari-Kyösti Seppo) suhteen syntyä ja kehitystä. Korisevan useassa teatteriproduktiossa nähneenä hänen monipuoliset taitonsa eivät pääse muissa teattereissa nähdyllä tavalla nyt esiin, mutta se ei ole tarkoituskaan: hän on tässä tasavertainen ensemblen jäsen, ei tähti.

Ari-Kyösti Seppo osoittautuu koomikoksi, joka selviää alun fyysisesti raskaasta osastaan mainiosti. Lievän hosumisen voinee laskea ensi-illan pingotukseen. Toisella puoliajalla koko esitys rauhoittuu, jopa vakavoituu, jolloin samaa pariskuntaa iäkkäinä esittävät Anneli Karppinen sekä Jouni Innilä nappaavat komiikan haltuunsa paljon seesteisemmin.

Tommi Auvisen ohjauksessa kompakti kokonaisuus notkahtaa vain muutaman kerran, pahimmin juuri ennen väliaikaa, kun haetaan matkustuslupia. Muut pysähtyneimmät hetket ovat perusteltavissa rytmityksen ja tunneilmaston puolesta eivätkä ne silloin raukaise esityksen pulssia liikaa.

Juho Rantonen on esityksen minäkertoja, Hammu, jonka suvun vaiheita tässä maassa seurataan läpi molempien maailmansotien Venäjän keisarin valtakaudesta lähtien. Pääosan esittäjänä hän kuitenkin on ovelasti sivustakatsoja, kuin asettuisi katsojan asemaan, mikä edesauttaa mainiosti katsojan ja esityksen välille kiinteän siteen syntymistä.

Näytelmä haarautuu moneen suuntaan mutta jäntevästi koossa pysyen, niin että katsottavaa, koettavaa ja ajateltavaa riittää koko rahan edestä. Esitys kyselee vakavia syyllistämättä, tarjoten mahdollisuuden myötäelää piinatun kansan kohtaloita, mutta se ei vähääkään surkuttele eikä kiehnää vääryyksissä. Elämänmyönteisyys ja intohimo olemassaoloon ovat negatiivisia asenteita voimakkaampia, julmuuksista vapauttavia selviytymiskeinoja.

Käsikirjoitus: Daniel Katz. Dramatisointi ja ohjaus: Tommi Auvinen. Musiikki Sari Kaasinen. Koreografia: Jouni Prittinen. Musiikin sovitus: Lasse Hirvi. Lavastussuunnittelu: Karmo Mende. Pukusuunnittelu: Tuovi Räsänen. Valosuunnittelu: Jukka Väisänen. Äänisuunnittelu: Mika Filpus. Kampaukset ja maskit: Minttu Minkkinen, Suvi Taipale, Anniina Saari, Minna Salenius. Rooleissa: Juho Rantonen, Jouni Innilä, Anneli Karppinen, Ari-Kyösti Seppo, Arja Koriseva, Piia Mannisenmäki, Henri Halkola, Miikka Tuominen, Anne-Mari Alaspää, Saara Jokiaho, Hannu Lintukoski.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .