Teatteriarvio: Kanavateatterin Metsolat on koukuttavan dramaattinen runsaudensarvi

Kanavateatteri

Metsolat – Urjanlinna

Ensi-ilta Laukaan Kuusassa 5.7.2019

Laukaan Kanavateatteri on tarttunut jälleen suomalaiseen tv-draamaan. Kahtena edellisenä kesänä Kirsi Sulosen ohjauksessa on matkustettu Kemijärven maisemiin Taivaan tulet -sarjaan pohjautuvilla esityksillä.

Tällä kertaa Sulosen ohjauksessa käsitellään kuvitteellisen kainuulaisen pienviljelijäperheen Metsoloiden elämää nousuineen ja laskuineen. Esitys alkaa tilanteesta, jossa Leppävaaran tilan vanha emäntä eli Annikki Metsolan ( Leena Hyttinen) äiti on kuollut. Metsolan perhettä kohtaa perinnönjako ja suuret muutokset.

Perinnönjaossa Metsolan aikuisille lapsille jaetaan tontit. Keskeinen hahmo näytelmässä on perheen kuopus Erkki ( Kasper Colliander), joka taistelee alkoholisminsa kanssa ja saa juomiskierteensä katkaistua, kun perinnönjaon myötä suuret suunnitelmat täyttävät päivät.

Kanavateatterin työskentelyn lopputulosta ei tee mieli luonnehtia lainkaan tyypilliseksi kevyeksi kesäteatteriksi. Esityksessä on mukana huumorin lisäksi runsas määrä traagisia käänteitä, joiden luulisi antavan ajattelemisen aihetta kaikille katsojille.

Myös huumori on monin paikon mukavan mustaa. Etenkin Annikki Metsolan miehen Antin ( Keijo Myllylä) jopa nihilistisen sarkastisessa huulenheitossa oli elämänmakuista riemua.

Traagisissa kohtauksissa erityisesti Veera Korkeamäki Eeva Metsolana ja Katariina Olkkonen Helena Meriläisenä antavat palaa kuin viimeistä päivää. Meriläisen väkivaltainen ja alkoholisoitunut puoliso ( Antti Laitinen) kuvataan vielä täydellisenä ihmishirviönä, mikä on omiaan kiristämään traagisuuden silmukkaa.

Näyttelijöitä ja roolihahmoja oli kesäteatterimontussa paljon, eikä yksikään hahmo jäänyt turhaksi tai taka-alalle. Sulosen ohjauksessa näyttelijät ovat saaneet hahmoistaan vain olennaisimmat piirteet esiin.

Esitys on pitkähkö, mutta koukuttavasti ja kunnianhimoisesti rakennettu. Yleisö jaksoi seurata ensi-illassa Hoikan kylän käänteitä intensiivisesti loppuun saakka.

Alkuperäiskäsikirjoitus: Carl Mesterton & Curt Ulfstedt. Dramatisointi: Miisa Lindén. Ohjaus: Kirsi Sulonen. Lavastus: Tapio Myllylä. Tekniikka: Jaakko Myllylä. Puvustus: Elina Hämäläinen, Helena Pasanen, Kirsi Sulonen & työryhmä. Rooleissa: Kasper Colliander, Eero Forssell, Marianne Hautsalo, Eero Hovinen, Leena Hyttinen, Laura Jouhtimäki, Veera Korkeamäki, Tarja Kytölä, Antti Laitinen, Keijo Myllylä, Tapio Myllylä, Katariina Olkkonen, Ella Patinen, Miika Vaarakallio & Verna Valli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .