Teatteriarvio: Kangasniemen Peter Pan pursuaa ilmaisutahtoa, rohkeutta ja heittäytymistä

Teatteri Kenno
Peter Pan -satumusikaali
Toinen esitys Kangasniemen työväentalossa 20. 6. 2019

 

Peter Pan vie sadun maailmaan nyt Kangasniemellä. Vast’ikään Jyväskylässäkin nähty Jukka Linkolan säveltämä sekä Ritva Holmbergin että Jukka Virtasen kirjoittama sovitus J. M. Barrien jo 1900-luvun alussa julkaistusta nuortenromaanista saa onnistuneen toteutuksen.

Aika ei syö tätä tarinaa: meillä kaikilla on sisäinen lapsi, joka haluaa tulla nähdyksi ja rakastetuksi. Tarinan teemat ovat varsin rajuja: äidittömyys, kuolema, yksinäisyys, hylkääminen. Mutta niiden käsittely pehmenee sadunhohteen ja kapteeni Koukun joukkioineen tuoman jännityksen myötä. Hyvä ja paha taistelevat, kuten saduissa kuuluukin, ja hyvä voittaa.

 

Kangasniemeläiset esittäjät antavat kaikkensa esitykselle. Esitys pursuaa ilmaisutahtoa, rohkeutta ja heittäytymistä milloin minkälaiseen tunnetilaan ja rooliin. Tiukkoja harjoituksia on täytynyt olla paljon, jotta tällainen kokonaisuus saadaan aikaan. Kaksi tuntia huippuryhdikästä menoa.

Linkolan musiikkia lauletaan sooloina, duettoina sekä ryhmänä. Jälkimmäiset onnistuvat laulullisesti parhaiten. Sooloissa äänenmuodostus ohenee aristelevaksi. Myös tekstin tuottaminen kaipaa selkiyttämistä: koot, peet, teet pitää laulaa terävästi, jotta sanat erottuvat. Miksauksellakin kannattaa vielä säätää laulua eteen ja bändiä säestäjäksi.

Carita Suurosen koreografiat ovat modernin tanssin liikekieltä. Erittäin näyttäviä kun pitää ja mainion pidättyväisiä kun liikkeiden tarkoitus on vain tukea ilmaisua. Huikean notkea krokotiilitanssi sekä supernäyttävä Mikä-mikä-mikä-maa -ensemble jäävät ehdottomina huippuina mieleen.

Puvustukseen on nähty niin ikään paljon vaivaa, upeaa, samoin maskeeraus toimii roolien persoonallisuuden täydentimenä hyvin. Onni Tullan valot luovat kiehtovia tunnelmia koko esityksen ajan. Esityksen visuaalisesta ilmeestä on siis myös kehuminen.

Katsomoa täyttivät monenlaiset katsojat: vauvasta vaareihin ja mummoihin. Hurjat taistelukohtaukset, joita minun nuoruudessani me lapset olisimme pelänneet, saivat pikkuyleisön remakkaan nauruun ja innostumaan! Eikä koko esityksen aikanakaan kriittisimpien pääkatsojien mielenkiinto herpaantunut.

Ohjaus: Mari Karjalainen. Rooleissa: Suvi Tolvanen, Pietu Heiskanen, Riina Tiihonen, Pinja Yli-Hongisto, Carita Suuronen, Viivi Romo, Enni Tulla, Nea Himottu, Lotta Pynnönen, Anni Lehtonen, Reetta Romo, Roope Pylvänäinen, Maria Tiusanen, Tiina Hakala. Bändi: Manne Karjalainen (mus.johto), Joni Romo, Tapio Kallberg, Elias Partti, Sampo Harrio, Pekka Siitari.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .