Teatteriarvio: Korpilahden nuorten Pikku Pietarin pihasta näkee, että töitä on paiskittu paljon

Korpilahden nuorten ilmaisutaidon ryhmä

Pikku Pietarin piha

Ensi-ilta Korpilahden teatterissa 4. 5. 2018

Kun astuu sisään Korpilahden teatteriin, tunnelmalliseen piippurakennukseen, vastaan huokuu menneen ajan henkeä. Lavalla touhuillaan jo, ja hiljainen musiikki soi. Johdatus 1920-luvun puutalokortteliin toimii erinomaisesti.

Korpilahden nuorten ilmaisutaidon ryhmä on tarttunut vanhaan klassikkoon, Aapelin Pikku Pietarin pihaan Arja Antikaisen, Aapo Salosen ja Tomi Kuulan ohjauksessa. Katsojat pääsevät seuraamaan äitinsä menettäneen Pietarin tarinaa ja pikkukaupungin elämänmenoa.

Välillä lapset leikkivät ja pitävät hauskaa, välillä aikuiset rakastuvat, tappelevat ja setvivät omia ja vähän muidenkin asioita. Yhteen hiileen kuitenkin puhalletaan, ja ollaan aika hyviä ihmisiä. Haikeus ja suru väreilevät ilmassa, mutta niin myös lohtu ja vimmainen elämänilo.

Pääosaan nousee yhden henkilöhahmon sijasta kokonainen yhteisö, ja samalla hienoon suoritukseen yltävä näyttelijäporukka. Jokainen hoitaa hommansa kunnialla, minkäänlaisesta hapuilusta ei ollut ensi-illassa tietoakaan. Roolityöt ovat uskottavia ja varmoja, eikä voi kuin ihailla taitavien nuorten osaamista. Tarina pysyy kasassa ja rytmi säilyy ilahduttavan vaihtelevana.

Näytelmä on upea kokonaisuus, ja kaikesta näkee, että töitä on paiskittu paljon. Nuoret vastaavat itse myös musisoinnista, joka tukee tarinaa taitavasti. Etenkin kohtaus, missä suorastaan nerokkaasti ääneen pääsevät niin lasipullo ja lusikat, pyykkilauta kuin luutakin, on hykerryttävä. Rekvisiittaa kaikin puolin on kehuttava, sillä yksityiskohdat on selvästi mietitty huolella.

Myös lavastus ja tilan käyttö ansaitsevat ehdottomasti maininnan. Lavalle loihditaan monenlaisia eri paikkoja, sinänsä yksinkertaisilla keinoilla.

Näytelmä on toteutettu Jyväskylän nuorisopalvelujen, Jyväskylän kansalaisopiston ja Korpilahden teatterin yhteistyönä. Meneillään on ilmaisutaidon ryhmän 28. toimintavuosi.

Teksti: Aapeli (Simo Puupponen). Dramatisointi: Jorma Kairimo. Ohjaus: Arja Antikainen, Aapo Salonen, Tomi Kuula. Tekniikka ja grafiikat: Tomi Kuula. Sävellys ja musiikki: Samu Hakanen, Elias Seppinen, Tomi Kuula. Lavastus: Hiski Toikkanen, Tomi Kuula ja työryhmä. Rooleissa: Teemu Kalliokoski, Tuukka Anttonen, Kaija Nieminen, Siiri Sultsi, Elli Kuivisto, Lotta Hakanen, Enna Lipsonen, Rita Miettinen, Hiski Toikkanen, Emilia Virtanen, Elias Seppinen, Samu Hakanen, Aapo Salonen, Milja-Liina Myllyntaus, Aada Brandt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .