Teatteriarvio: Kristillisen opiston Ronja Ryövärintytär on ratkiriemukas ja viisas musikaali

JKO

Ronja Ryövärintytär

Esitys Huoneteatterissa 9. 4. 2019

Astrid Lindgrenin lastenkirjallisuudessa klassikoita riittää, ja yksi niistä on Ronja Ryövärintytär. Ei tunnu sattumalta, että luonnon tuhoamista sekä vertauskuvallisesti että suoraan käsittelevä tarina julkaistiin juuri vuonna 1981, kun kylmä sota oli kylmimmillään.

Kuten tiedämme, maailman ongelmat eivät jääneet 1980-luvulle. Jyväskylän kristillinen opisto ottaa Ronja Ryövärintytär -musikaalissaan kantaa ilmastonmuutokseen kierrätetyllä lavastuksella.

Lisäksi esitys kysyy, kauanko Ronjan kaltaisten hahmojen seikkailuja metsissä voidaan vielä seurata. Nykyisellä kehityksellä kun ei pian löydä puuta metsästä.

Teemat ovat siis painavia, mutta esitys on toteutettu Ville Kiljusen ohjauksessa hykerryttävän hauskasti ja lämminhenkisesti. Pienet yksityiskohdat naurattavat takuuvarmasti sekä nuorta että aikuista yleisöä, mutta näytelmä on kaikessa humoristisuudessaan syvällinen.

Kukin hahmo pääsee valloittavassa persoonallisuudessaan hyvin esille. Keskiössä on toki Johanna Tapio eloisana Ronjana.

Bändin esittämät sävellykset kuljettavat osaltaan tarinaa sangen luontevasti. Äänten keskinäisten tasojen ja laulujen vireen kanssa oli paikoin ongelmia, mutta ne eivät häirinneet selvästi suurella sydämellä luotua kokonaisuutta.

Alkuperäiskäsikirjoitus: Astrid Lindgren. Ohjaus: Ville Kiljunen. Sävellys ja musiikin ohjaus: Ari Kauppinen. Valosuunnittelu: Anna Hänninen & Roope Jormakka. Äänisuunnittelu: Kosti Emaus. Koreografia: Johanna Tapio. Lavastus: Matti Kröger. Puvustus: työryhmä. Rooleissa: Piia Anttila, Mico Budde, Amanda Kaipiainen, Leo Karhunheimo, Matti Kröger, Katja Laitinen, Kaisu Pasanen, Juuso Porras, Roosa-Maria Puurunen, Anna-Mari Ruuska, Anne Ruuska, Johanna Tapio, Iida Vartia & Jaana Vauhkonen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .