Teatteriarvio: Kuhauksen komedia kaipaa vauhdikkuutta

Teatteri Kuhaus

Täydellinen taloyhtiö

Ensi-ilta Leivonmäen urheilutalolla 24. 6. 2019

 

Teatteri Kuhaus on tarttunut Rami Saarijärven toiminnalliseen ja vauhdikkaaseen komediaan. Näytelmä alkaa hetkestä, kun esikoislastaan odottava nuori pariskunta Pete Onninen (Toni Peiponen) ja Titta Onninen (Sirkka Virtanen) muuttavat unelmiensa kotiin.

Tai ainakin luulevat muuttavansa. Pian kuitenkin taloyhtiön nimi Onnenpesä osoittautuu pariskunnan sukunimen tavoin irvokkaan ironiseksi. Sääntöjen viidakossa rämpiessään Onniset ovat kohta pulassa paitsi naapureiden, myös toistensa kanssa.

 

Näytelmän koominen yllätyksellisyys ja pilkan kärki pyrkivät kohdistumaan juuri monien Suomen taloyhtiöiden vakoilulle ja juoruilulle perustuvaan toimintaan, ja asetelman irvokkuus aiheuttaa paikoin myös inhottavan olon. Mieleen juolahtaa hetkellisesti jopa Rosemaryn painajaisen kaltainen kauhuelokuva, jossa esikoistaan odottava pariskunta asuu oudossa newoyrkilaisessa kerrostalossa.

Lievästä epäviihtyisyyden häivähdyksestä huolimatta Täydellinen taloyhtiö on ehdottomasti kepeyteen ja viihdyttävyyteen pyrkivä esitys, mutta viihde kärsii töksähtelevyydestä. Esimerkiksi näyttelijät unohtivat repliikkejä useissa kohdissa ensi-illassa.

 

Näytelmän rytmi on selvästi pyritty saattamaan vauhdikkaaksi, mutta lyhyehköstä puolentoista tunnin kestostaan huolimatta esitys kaipaisi ripeämpää otetta. Myös musiikin hiljaisuus nakertaa tehoa, koska monet kohtaukset ovat selvästi tarkoitettu suurempaan äänenvoimakkuuteen.

Esityksen mieleenpainuvimmat hahmot ovat Riitta Värri (Iiris Ilmonen) sekä Tintti Aalto (Tuuli Astikainen). Värri on vanhempi taloyhtiön Sääntö-Siskoista, ja saa yliavuliaisuudellaan kaikki muut raivon partaalle. Aalto puolestaan on nuori, vilpitön ja aurinkoinen tubettaja. Kummatkin roolihahmot ovat mutkattomia, käveleviä stereotypioita.

 

Käsikirjoitus: Rami Saarijärvi. Ohjaus: Marjatta Riihiaho. Puvut ja lavastus: näyttelijät & talkoolaiset. Video- ja äänityöryhmä: Janna Niemelä, Jutta Niemelä & Juho Peiponen. Valot: Juho Peiponen. Rooleissa: Reijo Ahonen, Tuuli Astikainen, Helena Gyldén, Iiris Ilmonen, Janna Niemelä, Toni Peiponen, Olli Syvälä, Pirkko Teppola, Elina Virtanen & Sirkka Virtanen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .