Teatteriarvio: Kun yksi ei riitä ja kahteen jo sotkeutuu – Korpilahden teatterin 50. esityskausi nostaa lavalle brittiläisen farssin

Korpilahden teatteri

Tuplakupla

Ensi-ilta Korpilahdella 19.6.2019

 

Farssi on suomalaisen teatterikansan mieleen. Saa nauraa ja heittäytyä hulvattomaan tarinaan, joista useimmat tuntuvat toistensa kopioilta niin sisällöltään kuin ylöspanoltaankin: ovet paukkuvat, ilmeet jähmettyvät kasvoille, sanaleikit ovat kääntäjän taidonnäyte, niiden terävään rytmiin lausuminen näyttelijän farssiosaamista.

Perusfarssin juoni punoutuu arjen salatusta tilanteesta, jonka purkautuminen julki saa henkilöt kiehumispisteeseen; häkeltyneiden koheltajien hätävalheet sotkeutuvat sellaiseksi vyyhdiksi, että katsoja viimeistään väliajalla miettii, miten ihmeessä tästä voi selvitä kuiville vesille. Yleensä loppuratkaisu on kekseliäs ja onnellinen.

Nämä sisältöä rajaavat kehykset ovat myös Korpilahden teatterin Tuplakupla-farssin ympärillä. Tarinan juoni-idea on nähty monta kertaa, eri nimisenä, eri miljöiseen sijoitettuna, eri henkilöille sepitettynä. Nyt asialla ovat John Chapman ja Dave Freeman. Jälkimmäinen on mm. Benny Hill -shown käsikirjoittaja.

 

Antti Viitamäen ohjaus ei tuo kuitenkaan lavalle perinteistä kohellusfarssia, vaan pikemminkin riemukkaan komedian, jota katsoja ehtii seurata myös omilla aivoillaan. Ensimmäinen puoliaika tosin on nuupahtaa perästävedettäväksi mutta väliajan jälkeen tempo kiihtyy sitä mukaa kun myös tekstiin saadaan enemmän käänteitä, värejä ja näyttämölle lisää henkilöitä.

Juonesta en tässä kerro muuta kuin että Helsingin Kalliossa ollaan, sänky natisee – tosin muista syistä mitä ensimmäiseksi luulit – ja henkilöasetelmissakin on piristävää tuoreutta: nyt kiimassa ovat naiset ja miehiä viedään kuin pukkeja laitumella. Tyypit ovat uskottavia siinä, missä tarina liitelee omissa sfääreissään. Hupaisaa silti on.

 

Roolisuorituksista Olli Suhonen hoitaa huuruisen eläinlääkärin riemukkaalla eläytymisellä. Minna Tuomasen Ari menee täydestä fyysistä voimankäyttöä myöden. Mari Rouvalan Eilassa kuin myös Minna Liukon Annassa on eroottista virettä ja sensuellia lumovoimaa.

Mikko Hintikka hidasteli puheessa hieman liikaa, mutta varmuuden lisääntyessä rytmi terävöitynee. Sari Pätsi ja Mette Toikkanen tuovat sivurooleissa tarpeellista lisäväriä, joskin fyysinen ilmaisu oli vielä jäykähköä temperamenttisiin repliikkeihin nähden.

 

Tuplakupla on takuuvarma elämys kepeän farssin ystäville, mukavasti hieman erilaisin painotuksin tarjoiltuna. Viitamäen tavaramerkkki – huolellisuus ja nokkeluus – tulevat näet esiin tarkan henkilöohjauksen, kohtausten siirtymien, musiikkitehosteiden ja hallitusti luodun kokonaisuuden myötä.

 

Käsikirjoitus: John Chapman & Dave Freeman. Ohjaus: Antti Viitamäki. Puvut: Satu Nyqvist. Maskeeraus: Minna Juuti. Lavastus: Kimi Fager ja Timo Kuula, Tekniikka: Vertti Ruodemäki ja Samu Hakanen. Rooleissa: Mari Rouvala, Minna Tuomanen, Sari Pätsi, Olli Suhonen, Mikko Hintikka, Mette Toikkanen, Minna Liukko.

 

Juttua muutettu 24.6.2019 kello 14.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .