Teatteriarvio: Kunnianhimoinen kuvaus Baddingin pirstaleisesta elämästä

Jyväskylän kansannäyttämö

Kesäinen maa - Rauli Badding Somerjoki

Ensi-ilta Harjun kesäteatterissa 18. 7. 2019

 

Kun Rauli Badding Somerjoen elämästä ja musiikista kertovaa näytelmää työstetään kesäteatteriin, voi olla luontevaa odottaa tunnetuimpien kappaleiden värittämää vauhdikkuutta. Baddingin elämästä ei tunnetusti hittejä ja nopeita käänteitä puuttunut.

Kaisa Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama fiktiivinen Kesäinen maa lähestyy aihettaan toisenlaisesta näkökulmasta. Vaikka myös vauhtia on kallossa ja Kalliossa, kyseessä on ennen kaikkea tempoltaan verkkainen ja paikoin suorastaan unenomainen kantaesitys, joka ei selitä rautalangasta Somerjoen elämän käänteitä.

 

Juonellisesti näytelmä ei pyri yhtenäisyyteen, vaan esittää Somerjoen elämän sikäli realistisessa valossa, että laulajan elämä on tunnetusti kerrottu sekavana, vaikeana ja pirstaleisena. Mattila on ohjaajana panostanut keskenään erilaisiin kohtauksiin, joista monet toimivat myös kokonaisuudesta irrotettuina.

Samalla Somerjoen henkilökohtaisen elämän käänteet asetetaan paikoin yleisempään viitekehykseen. Esimerkiksi Suomen Talvisota 1939-1940 -yhtyeen M. A. Nummisen ( Laura Niskala) johdolla herättämä paheksunta oli osa laajempia 1960-luvun lopun yhteiskunnallisia tapahtumia.

 

Baddingin vaiheet hyvin tunteva katsoja voi saada bongauksen riemua. Viittauksia anekdootteihin vilisee pitkin esitystä.

Bändin kuivaan sointiin sopii parhaiten Baddingin uran alkuvaiheen kappaleet. Sen sijaan sellaiset Agentsin kanssa toteutetut ikivihreät kuten Laivat tai Tähdet, tähdet eivät pääse ilman kaikuvia kitaroita täysin oikeuksiinsa.

Heikki Pyykkönen istuu pehmeällä lauluäänellään ja olemuksellaan Baddingin rooliin, eikä tarkkaan imitaatioon ilmene tarvetta.

 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kaisa Mattila. Apulaisohjaaja: Laura Orava. Lavastus: Toni S. Halonen. Puvustus: Laura Niskala & Kaisa Nissi. Rooleissa: Rosa Heikkinen, Simo Jussila, Sari Jussila, Jukka Kääntä, Vilhelmiina Kääntä, Laura Niskala, Mika Partanen, Heikki Pyykkönen & Riikka Setälä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .