Teatteriarvio: Lepolehdon hoivakodin asukkaat kapinoivat Turkinkylällä

Turkinkyläteatteri

Rollaattorikapina

Toinen esitys 18. 11. 2018

Lepolehdon hoivakodissa leivos on kuihtunut kuivaksi keksiksi, ruuassa ei muutenkaan ole hurraamista, eikä virkistyksestä ole tietoakaan. Niinpä asukkaat nousevat kapinaan, jämäkän Vienon (Arja Korvenranta) johdolla.

Hoivakodin kapinahenkeen päästään mukaan jämsäläisen Turkinkyläteatterin tuoreessa Rollaattorikapina-komediassa. Tanja Puustinen-Kiljusen kirjoittama näytelmä on noussut suureen suosioon useassa harrastajateatterissa ympäri Suomen. Se on onnistunut kutkuttamaan monen nauruhermoja, ja niin se tekee myös Turkinkylällä.

Esko Rissasen ohjauksessa teatterilaiset luovat kevyen hyvän mielen esityksen, jossa kuitenkin on myös luettavissa vakavampaakin asiaa. Huumorikuorrutteen alla kuplii ajatus ikäihmisten laitoshoidon tilasta. Vieno sen sanookin: jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään.

Korvenranta tekee Vienona väkevän roolityön, josta ei paloa jää puuttumaan. Murteella väritetty, tarkka replikointi on suorastaan riemastuttavaa. Korvenranta pääsee revittelemään kunnolla, ja saa onneksi roolilleen reilusti tilaa.

Myös Tiina Kotiniitty-Laakso Vienon tyttärenä on karismaattinen ja varmaotteinen. Tämän puolisoa puolestaan esittää varsin uskottavasti Pentti Ruukki. Myös Jukka Järvinen vakuuttaa; miehen nasevat sutkautukset ja koko olemus eleineen huvittavat.

Kokonaisuus on viihdyttävä, vaikka tarinan käänteet eivät yllätyksiä tarjoile ja kliseitä on lorahdellut mukaan. Anoppivitsit, pikkutuhmat heitot, avioliittovitsailut ja hassut ulkomaalaishahmot ovat kuluneita juttuja, mutta ne tuntuvat toimivan. Yleisö selvästi viihtyi katsomossa erinomaisesti.

Kaiken kaikkiaan Turkinkyläteatterin väki hoitaa tonttinsa moitteetta, eikä pieni repliikeissä kompastelukaan liikaa häirinnyt. Lavastus ja tilan käyttö ansaitsevat erityiskiitoksen. Töitä on tehty, ja sen tuloksista saadaan nyt nauttia.

Käsikirjoitus: Tanja Puustinen-Kiljunen, Ohjaus: Esko Rissanen, Lavastus: Esko Rissanen, Johanna Jokinen, Matti Jokiniemi, Puvustus: Työryhmä ja Lelumuseo Helminauha, Valot, ääni, musiikki: Markus Jokinen, Esko Rissanen, Rooleissa: Arja Korvenranta, Tiina Kotiniitty-Laakso, Pentti Ruukki, Arja Melkinen, Matti Jokiniemi, Hannu Äikäs, Jukka Järvinen, Sinikka Jokiniemi, Teija Sneck, Tarja Hakanen, Kari Paunonen, Ella Wessman.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .