Teatteriarvio: Pekka Töpöhäntä kohdistaa naurun kiusaajille Laukaan teatterin mutkattomassa esityksessä

Laukaan Teatteri

Pekka Töpöhäntä

Laukaan nuorisotalolla 9.3.2019

Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä -kirjasarja tuntuu teemoineen aina ajankohtaiselta, onhan sen viesti varsin selkeä ja voimakas. Tarinat ovat sekä kiusaamisen ja syrjinnän vastaisia että erilaisuutta ja moninaisuutta puolustavia.

Myös Laukaan Teatteri pitää Paula Honkimäen ohjaamassa Pekka Töpöhäntä -näytelmässä tämän viestin selkeänä. Esitys on toki kepeällä tunnelmallaan korostetun lapsiystävällinen, koska muiden kissojen Pekkaa (Eero Forssell) kohtaan kohdistama ilkeily näytetään ennen kaikkea hullunkurisessa valossa, ja nimenomaan kiusaajien kiusaksi.

Pekan kiusaaminen erityisesti kissojen johtajahahmon Monnin (Johanna Nousiainen) yllyttämänä on omiaan herättämään niin lapsissa kuin aikuisissa voimakkaan epäoikeudenmukaisuuden tunteen. Pekkaa syrjitään uusissa maisemissa yhden mitättömän ominaisuuden eli hännättömyyden takia.

Forssell kantaa hahmonsa juuri sellaisena Pekkana kuin se on tavattu esittää, eli hännättömyydestään ylpeänä ja oman arvonsa tuntevana neuvokkaana kissana.

Kokonaisuutena esitys etenee mutkattomasti vailla takeltelua. Loppua kohden sen tempo voisi olla tiiviimpi, koska yleisön keskittyminen herpaantuu hieman.

Kissojen kautta on luontevaa tarkastella varsin yleismaailmallisia teemoja. Samalla nuo teemat ovat sen verran monitulkintaisia, että ne herättävät toivottavasti keskustelua kiusaamisesta esityksen jälkeen.

Käsikirjoitus: Gösta Knutsson. Ohjaus: Paula Honkimäki. Valot ja äänet: Paavo Honkimäki & Pentti Nousiainen. Puvustus: Taina Liukkonen, Johanna Nousiainen & työryhmä. Lavastus: Jari Forssell & Johanna Nousiainen. Rooleissa: Eero Forssell, Leeni Hassel, Opri Heikkinen, Veikko Honkimäki, Laura Jouhtimäki, Nea Koivunen, Meri Koskinen, Ilkka Lindell, Johanna Nousiainen, Noora Nousiainen, Ismo Pulkkinen, Ella Salmela, Pihla Salmela ja Verna Valli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .