Teatteriarvio: Perheet torailevat vakavan kevyeksi

Nyt menee tunteisiin! -näytelmä on kesänohut viuhka.

HET-teatteri

Nyt menee tunteisiin!

Ensi-ilta Heikki Luoma Areenalla Kyyjärvellä 8. 7. 2017

Ääriviivat Kyyjärvellä ovat kuin isossa draamassa. HET-teatteri ei vain rötöstele, lemmi, matkaile, sairastele ja erityisesti riitele. Markku Hyvösen näytelmän kantaesitys huipentuu vielä juhlapäivällisiin, joiden aikana itse kukin henkilö määrätään paljastamaan elämänsä suuri salaisuus.

Kun viimeksi mainittuihin kuuluu mm. piiloteltuja sukulaisuussuhteita, vaikuttaa asetelma vähintään kohtalokkaalta.

Mutta jos esityksessä olisi tämän tyylin asetelmiin viittaavaa elämändraamaa edes nimeksi, pitäisi kyseisiä omantunnon avaamisia perustella näytelmän kuluessa paljon tarkemmin.

Veli-Pekka Halmilan ohjaaman viihdykkeen päätösvaiheet vedetään kaikin puolin tyhjästä hihasta. Jopa esityksen hupaileva laji vaatisi räätälöidympää juonikudosta. Kaksi näytöstä tulevat kuin eri kainaloista. Henkilöt pysyvät samoina, mutta näyttelevät pienoismallimaisten kuvaelmien aika kauas toisistaan jäävän parin.

Ensijaksolla etsitään pyörätuolissa metsään kelannutta vanhusta. Toisessa maistellaan juhlapöydän äärellä ranskanviiniä ja gurmeesapuskoita sekä kerrotaan nuo löyhästi asiaan liittyvät paljastukset.

Parempi siis unohtaa dramaattiset ääriviivat?

Kyllä. Nyt menee tunteisiin! -näytelmä on kesänohut viuhka. Sitä leyhyttelevien perheiden kekseliäänä suikkaileva sanailu heiluu torailun ja sovinnon siksakkia. Viritys on vitsikäs ja niin kotikylämäisesti herahteleva että ranskalaiset puhekuplat ja pikkurilliateriat maustuvat siihen huonosti.

Vaikka unohdamme dramaattisen virityksen, on meidän yhä huomautettava että esitys joutuu hipaisemaan joitakin hupailun yhteydessä erikoiselta vaikuttavia aineksia. Ne liittyvät sukulaisperheiden henkilökohtaloihin. Suvun nestori näyttää masentuneen jugurttiriippuvaiseksi pyörätuolipotilaaksi. Juniorilla on Aspergerin oireita. Keski-ikäiset taas purkavat syyllisyyden- ja riittämättömyydentuntoja.

Kun tuo kaikki tuotetaan suvisena ilotteluna, aiheeseen ja ajatukseen ympätyt sisällölliset varjot ja vakavuudet ovat näytelmälaadulle suhteettomat. Siksi tarvitaan tarkkuutta vähintään siinä että hienotunteisuus ei häviä viihteen laskoksiin. Tässä HET onnistuu. Terveydelliseen oireiluun kurkistetaan pieteetillä ja sopivalla lämmöllä.

Lopuksi liimaudutaan pöydän ääreen. Riitaisaa ja lempeää sanamittaa otetaan ennen sitä sutjakammin. Liikunnan ja repliikkien vuorovaikutus ja äänenkäytön vaihtelu ovat eloisat. Kaksituntinen rientää niin kuin kesämetsän sylistä avautuvalla areenalla on viihdyttävää ja hyvä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.