Teatteriarvio: Perinteisen hupaisaa korruptiota

Reviisori-näytelmää katsoessa voi hyvällä omatunnolla nauraa pinnallisten nilkkien toilailulle.

Jyväskylän kansannäyttämö

Reviisori

Ensi-ilta Harjun kesäteatterissa 12.7.

Alun perin Nikolai Gogolin kirjoittama näytelmä sijoittuu pieneen venäläiseen kaupunkiin 1800-luvun alussa, jossa korruptoituneet virkamiehet pelkäävät valtion lähettämän tarkastajan eli reviisorin saapumista.

Mies, jota he luulevat reviisoriksi, onkin kiertelevä elostelija Hlestakov (Ville Vehmasaho), joka on aluksi hämillään, miksi kaikki kaupungin merkkihenkilöt yhtäkkiä mielistelevät häntä. Väärinkäsitysten määrä alkaa lähteä kasvuun…

Käsiohjelman ohjaajan sanoissa keskitytään teoksen traagiseen puoleen väärän vallankäytön seurauksista. Itse koin esityksen ennemminkin komediaksi ylpeästi systeemiä manipuloivien hölmöjen huijatuksi tulemisesta. Yhteiskunnallista pohdiskelua alkaa tulla enemmän vasta viime metreillä.

Osittain yllä mainittu vaikutelma tulee näyttelemistyylistä, jota leimaavat suuret eleet ja paikasta toiseen sinkoilu. Tätä ei ole tarkoitettu moitteeksi, sillä tämä on ihan pätevä keino saada tekstipitoiset kohtaukset tuntumaan vähemmän staattisilta. Uskottavuus rakoilee välillä, mutta tyyli toimii henkilöiden surkuhupaisuuden korostamisessa.

Kirjoitus on suurimmalta osin hauskaa ja hyvin ilmiöitä analysoivaa, mutta sitä olisi saanut tiivistää. Tekstillä on taipumusta selittelyyn ja jaaritteluun; toisinaan sitä itsekin unohti, mikä oli keskustelujen aihe.

Esityksessä on tiettyjä vanhakantaisia tyyliratkaisuja, kuten henkilöiden tapa rikkoa neljättä seinää voidakseen kuiskata todellisia ajatuksiaan yleisölle. Itseäni se vei pois näytelmän maailmasta, mutta ymmärrän sen tietynlaisena kunnianosoituksena Gogolin aikaiselle teatterille. Lavastukseen olisin myös toivonut enemmän värimaailmaa.

Kaiken kaikkiaan Reviisori on niin hyvässä kuin pahassa perinteisesti ja energisesti toteutettu teos, jossa pinnallisten nilkkien toilailulle voi nauraa hyvällä omatunnolla.

Ohjaus ja sovitus: Ville Vehmasaho. Rooleissa: Outi Hautanen, Karoliina Mäenpää, Miili Korhonen, Mirva Tapper, Mei Lin Chen, Laura Jouhtimäki, Heidi Maaranen, Juulianni Lehtolahti, Ville Vehmasaho. Ohjaajan avustaja: Eero Vehniäinen. Lavastus: Waldemar Suurkari, työryhmä. Puvustus: Janita Kesäniemi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.