Teatteriarvio: Pieni siivu huruilua

Näytelmän henkilöhahmot ovat suoruudessaan viihdyttäviä.

Ruuhipirtin kesäteatteri

Huru-ukot ja huru-akat

Esitys Ruuhipirtin kesäteatterissa 11.7.2017

Muun muassa Ruuhipirtin kesäteatterin 30-vuotista taivalta juhlistava näytelmä tuo lavalle erinäisiä ”vahvoja persoonia” Ruuhimäen kylän historiasta. On hämäriä bisneksiä tekevä Kissa-Kusti (Kari Lamberg), kuoroa kasaava Katri (Hannele Puttonen), kepposteleva Tippavaara (Risto Montonen), joka paikassa laulava kauppias Kauppinen (Mikko Kauranen) ynnä muita toisiaan muistuttavia hurahtaneita yksilöitä.

Näytelmässä ei ole varsinaista pääjuonta, se on ennemminkin ”siivu elämää” -tyylinen kokoelma hassuja, arkisia tapahtumia, kuten kepposen suunnittelua kauppiaalle. On mukana jännemmiltäkin kuulostavia sivujuonia, kuten jonkun huru-ukkovainaan kätketty aarre, mutta näitä ei lähdetä rakentamaan ja lähes kaikki juonilangat jätetään auki. Tämä osittain johtuu siitä, että esitys kestää vain tunnin.

Henkilöhahmot ovat suoruudessaan viihdyttäviä, mutta heitäkin olisi voinut rakentaa enemmän. Esimerkkinä Kissa-Kustia ärsyttää toinen huru-ukko Kolu-Hermanni (Pentti Suuronen), mutta jopa roolihahmo itsekään ei tiedä syytä tähän vihanpitoon.

Kunniaksi on todettava, että näyttelijät esittävät hahmonsa energialla ja omistautuneesti. Satunnaiset ylireaktiotkaan eivät vaivanneet, sillä ne sopivat näytelmän tyylilajiin. Muutenkin näkee, että työryhmä uskoo omaan tekemiseensä.

Huru-ukot ja huru-akat on rehellinen itselleen. Se ei pyri olemaan mikään suuri teos, vaan lyhyt, kotikutoinen esittely paikallisista legendoista. Itse olisin toivonut kreisimpää menoa ja tarinalle päämäärän, mutta suurimmalle osalle yleisöä esitys tuntui kelpaavan ihan näinkin.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Mikko Kauranen. Rooleissa: Kari Lamberg, Pentti Suuronen, Hannele Puttonen, Tapani Pänkäläinen, Risto Montonen, Tiina Kirri, Salli Marttinen, Bea Janhonen, Mikko Kauranen, Riitta Manninen, Tuulia Ahonen, Tilda Hämäläinen. Tuotanto: Ruuhimäkiseura, Ruuhipirtti, Mikko Kauranen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.