Teatteriarvio: Pyynikin näytelmä vie ja viihdyttää

Pyynikin kesäteatteri

Nuotin vierestä

Kantaesitys Pyynikin kesäteatterissa 14.6.

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo pääsee juhlimaan 60-vuotispäiväänsä Johanna Hartikaisen käsikirjoittaman sekä Hanna Suurhaskon ja Ola Tuomisen dramatisoiman musiikkipitoisen komedian tahtiin. Hartikaisen debyytti teatterikäsikirjoittajana perustuu hänen käsikirjoittamaansa samannimiseen elokuvaan vuodelta 2016.

Ola Tuominen puolestaan ohjaa nyt ensimmäistä kertaa Pyynikillä. Langat pysyvät hyvin käsissä sekalaisesta materiaalista huolimatta.

Näytelmässä vuorottelevat vakavat kohtaukset karaokebaarin riehakkaiden musiikkinumeroiden kanssa. Alku lähtee hitaasti liikkeelle, mutta väliajan jälkeen päästään vauhtiin.

Tarinan punaisena lankana kulkee juuri miehensä menettäneen Leena Mulkonsaaren ( Tiina Weckström) ja hänen poikansa Arton ( Juha-Matti Koskela) matka Kotkaan karaoken SM-kilpailuihin.

Elämänmuutosta etsitään karaokebaarista ja uusista kohtaamisista. Arto pyrkii irti kauniin mutta kylmän ja kontrolloivan vaimonsa Marjukan ( Irina Vartia) ikeen alta. Vartian Marjukka onkin uskottava piinkovana jääkuningattarena.

Arto ei viihdy työssään jätevesi-insinöörinä. Pomo Niklas Rainesalo (mainio Samuli Muje) on vastenmielinen nilkki, joka suoltaa suustaan törkeyksiä ja kurmuttaa Artoa. Pomoa hännystelevistä kollegoista ( Marko Keskitalo ja Seppo Paajanen) ei ole häntä tukemaan. Ei siis ole ihme, että Arton lumoaa paikalle purjehtiva kilpailutuomari, upea Susanna Salminen ( Kaisa Hela).

Äiti ja poika Mulkonsaari onnistuvat välttämään ylinäyttelemisen. Heidän yhteistyönsä vie tarinaa eteenpäin niin, ettei muille henkilöhahmoille jää juuri sijaa. Tiina Weckström on illan ehdoton kuningatar ja laulunumeroillaan vuoroin tempaa mukaansa, vuoroin hiljentää katsomon.

Myös Karoliina Blackburn, Jarmo Perälä ja Arttu Soilumo suoriutuvat hienosti kaksois- ja jopa kolmoisrooleistaan.

Suuret lavasterakennelmat ( Tuomo Nakari) istuvat Pyhäjärven rantaan ja vehreän alkukesän kasvillisuuteen hyvin. Pyörivä katsomo rytmittää ajalliset ja paikalliset siirtymät saumattomasti. Ensi-illan tihkusadekaan ei haitannut vaan sävytti suomalaista kesätunnelmaa.

Illan parasta antia oli kuitenkin musiikki. Karaokebaareissa kulutettujen iskelmien (mm. Aikuinen nainen, Kuuma kesä, Pump Pump, Kaiken takana on nainen) tulkinnat pesevät alkuperäiset. Karaokejengin kohtaamiset upeasti soivan kamarikuoro Näsin kanssa sopivat näytelmän sanomaan, joka lienee ”elä ja anna muidenkin elää”.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .