Teatteriarvio: Rakastavaiset Jyväskylän yössä - Ääninauhalla sinä on koskettava, herkkä ja riipivä

Teatteri Nappipurkki

Ääninauhalla sinä

Ensi-ilta 19.7.2018 Teatteri Miilulla

Yleisö alkoi kyynelehtiä voimakkaasti hieman alle puolitoistatuntisen näytelmän puolivälin kieppeillä, eikä tälle raastavalle liikutuksen tunteelle tullut loppua ennen kuin tarinassa oltiin päästy päätökseen. Tämä kertoo, että jossain on onnistuttu vähintään kohtalaisen hyvin.

Ääninauhalla sinä -näytelmän 1960-luvun Jyväskylästä nykypäivän kieppeille kurottavassa tarinassa nähdään päähenkilö Kristianin (Jari Erma) muistoja hänen elämänsä varrelta.

Tarinan muut keskeiset henkilöt ovat Jyväskylän Rauhankadulla samassa pihapiirissä kasvaneet ystävät Antti (Juha Puskala), Elina (Kaisa Halmemies) sekä etenkin Meri (Ella Välimäki). Kari Aliranta teki useita pieniä, koomisia sivurooleja.

Muusikon uraa havittelevan autokauppiaan poika Kristianin ja kirjallisuuden opintoihin suuntautuvan Miran rakkaustarina on tarinan keskeinen jännite alusta loppuun.

Sirpaleisista muistonpalasista rakentuva Ääninauhalla sinä on kolmas Katariina Koskenkorvan vuonna 2016 perustetulle Teatteri Nappipurkille käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä, ja ohjaajan itsensä Muisti-trilogiaksi kutsuman sarjan päätösosa.

Kelanauhurille tallentuneet muistofragmentit rytmittävät siirtymiä kohtauksesta toiseen. Klik! Kun nauhuri pysähtyy, kuva pysähtyy, lavasteet siirrellään pimeässä ja siirrytään toiseen kohtaukseen: koulunpenkiltä interrailille, llokiven baaritiskiltä Ranskaan ja Tourujokivarren kurahousumuistosta vanhuuteen Jyväskylässä.

Ääninauhurileikkausten käyttäminen muistin kuvana oli ratkaisuna ehkä ilmeinen, mutta toimiva. Pitkälti samaa voisi sanoa muustakin sommittelusta, muusikko Jaakko Klemolan sekä muun ryhmän esittämien laulujen kautta etenevästä tarinankerronnasta sekä ilmeisesti kirjallisuudenteoriasta ja ranskan kielestä inspiroituneesta tekstistä.

Esityksen alussa asetelma tuntui vähän väkinäiseltä. Lopulta herkkä, hieman arkkityyppimäisten, mutta sinällään aivan uskottavien, hahmojen varaan rakentuva kerronta oli kuitenkin vastustamaton. Meni tunteisiin.

Tarinan loppupuolella lapsuudenystävät Elina, Kristian, Antti ja Mira istuvat saman pöydän äärellä 55-vuotiaina. Kuinka heidän elämänsä ovat sujuneet? Miten tähän on tultu ja mihin tie vie? Tuleeko katharsis vai anti-katharsis?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .