Teatteriarvio: Rysästä riemut vielä hakusassa

Teatteri

Kuhmoisten harrastajateatteri

Tuhannen riemun rysä

Komedia Kuhmoisissa 10. 7. 2019

 

Heikki Luoma käsikirjoittajana on ollut pitkään kesäteattereiden suosikki, muun muassa Kuhmoisten upealla esityspaikalla. Vuorossa siellä on nyt Luoma-sarjan Tuhannen riemun rysä Jouni Uotilan ohjauksessa. Esitys kertoo huijausyrityksestä, jolla pienen kunnan paria rantatonttien omistajapariskuntaa koetetaan saada myymään maitaan. Kaikki eivät ole sellaisia, miltä päältä päin näyttävät tai antavat ymmärtää, ja niin jymäytetyiksi tulevatkin ne, jotka sitä vähiten odottavat

 

Teksti junnaa paljon paikallaan, pyörii yhden teeman ympärillä eikä sisällä oikeastaan minkäänlaista näyttämöllistä toimintaa. Sen vuoksi ohjauksella kannattaisi tuulettaa esitystä nähtyä paljon monipuolisemmin.

Roolihenkilöille pitää saada tekemistä. Sen sijaan että seisotaan paikallaan tai istutaan penkillä, luontevuutta ja todentuntuisuutta lisäävä normaalielämän oheistoiminta antaa kohtaukseen aina ilmaa ja seurattavaa eikä kangista esittäjää puhuvaksi pääksi.

 

Tässä Luoman tekstissä on vähän hauskaa. Lähinnä mainiosti muutenkin esiintyvän itänaapurin Tatjanan (hurmaava Tiina Uotila) puheenparresta ja vokaalivääristymistä riittää hupia. Toiminnallisesti myös Mirja Kolulahden vanhanemännän luuta heiluu riittävästi muunkin rapsakan esiintymisen lisänä.

Luovemmassa henkilöohjauksessa ryhmän nuoret esiintyjät saisivat rooleihinsa tuntuvasti lisää lennokkuutta. Tarja Vesikallio ja Jukka Järvinen pariskuntana omaa jo lavapreesensiä, mutta istuskeluksi ja seisoskeluksi ohjaaja on heidänkin toimintansa kutistamassa. Matti Mattila lipevänä businesstykkinä sen sijaan saa kantaa kohtauksiaan liikkuen.

 

Keskiviikon esityksessä teksti ei ollut vielä kaikkien esittäjien hallinnassa, mikä osaltaan vaikutti siihen, että energiaa esittämisestä ja eläytymisestä meni paljon muistamiseen ja kuiskaajan palvelujen hyödyntämiseen.

Esityskertojen myötä kokonaisuus vapautunee siihen rentouteen, jolla Luoman tekstin saa elämään. Punakynällä olisi ohjaajan kannattanut jo harjoitusvaiheessa helpottaa esittäjien muistitaakkaa, sillä tekstin jaarittelussa on kosolti poispyyhittävää.

 

Käsikirjoitus: Heikki Luoma. Ohjaus Jouni Uotila. Rooleissa: Tiina Uotila, Martti Pihlainen, Jukka Järvinen, Lotta Unnaslahti, Alisa Puolamäki, Matti Mattila, Eetu Harjula, Mirja Kolulahti, Tarja Vesikallio.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .