Teatteriarvio: Taitaa tulla kesä – Hietaman Nuorisoseuran Rakkausresepti on kelpo komedia

Hietaman Nuorisoseura

Rakkausresepti

Esitys Hietamalla 22.3.2019

Olipa nostalgista istahtaa saliin, jossa olen itse laulanut ensimmäisen äänitteeni 1989. Hietaman Nuoriseuran näytelmäperinne puolestaan on saanut alkunsa jo 1960-luvulla. Pitkän ja arvokkaan perinteen jatkajana nähdään vielä muutaman kerran Reijo Kuukkasen ohjaama farssi Rakkausresepti.

Näytelmä perustuu Tanja Puustinen-Kiljusen käsikirjoitukseen, johon on saatu mukaan kaikki kesäteatterinäytelmän menestystekijät: pieruhuumori, mies naisena, etualapään hervoton komiikka, miesmäinen naisnyrkki… mitä kaikkia näitä nyt onkaan. Ja niin vain puree: katsomo lähes kiemurtelee naurun remakan puistattamana.

Nostaakseen viihdyttämisen riman vielä korkeammalle ohjaaja on sisällyttänyt esitykseen kuusi musiikkinumeroa, osa kaihoisia, osa kujeilevia. Laulullisesti karaoketunnelmin ja kaivaten kovasti koreografin sormeilua. Etenkin kohokkeeksi tarkoitettu loppunumero jää koreografian puutteessa liian eleettömäksi ryhmäensembleksi.

Farssin vauhtiin eli lajille ominaiseen rytmiikkaan esitys ei yllä, mutta ei se haitanne. Komediana nähty toteutus toimii riittävän hyvin. Rooleissaan esiintyjät ovat jo muutaman esityskerran koulimina varmaotteisia ja rentoja. Teksti on hallinnassa, kontaktit selkeitä ja esiintyminen luontevaa myös ele- ja ilmeilmaisun osalta.

Puustinen-Kiljusen teksti ei tarjoa sisällöllisesti mitään uutta. Huumorin aiheet ovat perinteisistä perinteisimpiä, joskin mukaan on saatu nykypäivän ilmiöitäkin. Yllättäen toisen puoliajan alussa kokonaisuudesta irtoaa kunnon poleeminen kannanotto hoivapalveluista. Asia on tärkeä mutta tällaisen näytelmän osana irralliseksi jäävä sojottava tynkä.

Herkimmin nauruhermot saa heläjämään odotetusti Pakaramutkan oma dolly eli Kukka Hentusta esittävä Mikko Rajala. Poliisi-duo Janne Hyytiäinen ja Ulla Särkinen näyttelevät kuin eivät näyttelisi ollenkaan. Mallikkaasti. Paavo Jämsenin Valdemar on siinä ja siinä rasistisen pilan veitsenterällä, mutta repliikit kyllä huvittavat.

Näytelmä kertoo pienen suomalaiskylän yllätyksellisistä tapahtumista, jotka saavat asukkaat enemmän tai vähemmän kuohuksiin. Esitys on irtiotto talven pimeydestä ja piristävä kesäteatterikauden esikko.

Käsikirjoitus: Tanja Puustinen-Kiljunen. Ohjaus: Reijo Kuukkanen. Valot ja äänet: Seppo Rautiainen. Rooleissa: Tapani Mäkinen, Airi Hämäläinen, Janne Hyytiäinen, Ulla Särkinen, Paavo Jämsen, Nina Turunen, Mikko Rajala, Jenni Supperi, Erno Taipale.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .