Teatteriarvio: Teatteri Lumpero tarjoaa salamointia, räiskettä ja tulikivenkatkuista taistelua

Teatteri Lumpero

Hornanperän uusi paholainen

Ensi-ilta Saarijärven Lumperossa 19. 7. 2019

Harvoin saa nähdäkseen niin reippaan anarkistista ja ajatuksia ravistelevaa kesäteatteriesitystä kuin mitä Lumperossa on tarjolla. Melkein kuin istuisi keskellä hollantilaisen Hieronymus Boschin maalausta, jossa helvetin kauhut konkretisoituvat.

Näytelmän teksti, jonka virolainen A. H. Tammsaare 1930-luvun lopussa kirjoitti, on rohkea ja yhä ajankohtainen. Pohjimmiltaan se on filosofinen allegoria maailman herruudesta, taivaan ja helvetin voimista. Paholainen ja maanomistaja, pappi ja poliisi sekä sekalainen seurakunta ylhäisiä ja alhaisia kisaavat uskosta ja omaisuudesta. Kuka lopulta korjaa potin?

Sitä en paljasta, mutta sen totean, että Teatteri Lumperon näyttelijät ottivat ohjaajansa Antti Mankosen johdolla niskalenkin vaativasta tekstistä. Näyttämön suvereenina keskushahmona hääri Matti Hiekkavirta, joka hoiti kaksoisroolinsa paholaisena ja tuiki tavallisena ihmispolona, Jürkana, komeasti. Autuuteen pyrkiminen ei totisesti ole helppoa.

Jürkan vastakohtaa, kieroilevaa maanomistajaa Kavala Antsia esitti Jouko Moilanen. Näiden kahden miehen sekä papin ( Ilkka Mankonen) ja poliisin ( Petri Mielonen) välisissä keskusteluissa kristallisoitui hyvän ja pahan, uskon ja epäuskon välinen dialogi. Torpparit ja maata omistava luokka olivat pyrkimyksissään valovuosien päässä toisistaan, eikä petoksen määrällä näyttänyt olevan loppua.

Oman mausteensa kyiseen keitokseen toivat ihka oikea käärme, joka kiemursi Jürkan vaimon ( Ida-Maria Toiviainen) kaulalla sekä erilaiset voimakkaat äänet. Pyssyn pauke, tulta syöksevät soihdut ja palava risti symboloivat osaltaan tuhon ilmapiiriä. Esityksen musiikki oli tuoretta ja tuki juonen kulkua. Lavasteet ja tarpeisto istuttivat tapahtumat aikaan ja paikkaan luonteikkaasti.

Kaikista maailmanlopun ennusmerkeistä ja taistelun melskeestä huolimatta näytelmä ei ollut synkkä eikä synkistelevä. Päinvastoin: se kutsui kuulemaan satiirin terävän miekan sivalluksia, nauramaan meidän ihmismuurahaisten tarpomiselle; kukaties jopa oivaltamaan jotakin itsestämme ja yhteiskunnan kivettyneistä rakenteista.

Rosoisesta toteutuksestaan huolimatta – tai kenties juuri siksi – Hornanperän uusi paholainen oli todenmakuisuudessaan äärimmäisen puhutteleva. Esitys päätti kesäisen teatterikauteni kerrassaan komeasti!

Alkuperäisteksti: A. H. Tammsaare. Ohjaus & sovitus: Antti Mankonen. Äänisuunnittelu & sävellykset: Joona Urpilainen & Taina Marja-aho. Lavastus: työryhmä. Puvustus: Ritva-Leena Hiekkavirta & työryhmä. Rooleissa: Matti Hiekkavirta, Jouko Moilanen, Riitta Lintunen, Ida-Maria Toiviainen, Hilla Vaarala, Sonja Mielonen, Taina Marja-aho, Juho Hintikka, Timo Rinneaho, Ilkka Mankonen, Petri Mielonen, Ritva-Leena Hiekkavirta, Vesa-Pekka Mäenpää, Raija Rautjoki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .