Teatterilegenda Jouko Turkka on kuollut

Turkka oli kuollessaan 74-vuotias.

Teatterilegenda, ohjaaja ja kirjailija Jouko Turkka on kuollut 74-vuotiaana. Hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen heinäkuun 22. päivänä Pirkkalassa Pirkankoivun palvelutalossa. Asian vahvistaa STT:lle Turkan poika, Juha Turkka.

Jouko Turkka tuli tunnetuksi erityisesti Teatterikorkeakoulun kiisteltynä rehtorina ja professorina vuosina 1981–1988. Hänen opetusmenetelmänsä, kuten rankan fyysisyyden korostaminen, herättivät suurta huomiota.

Turkka kertoi STT:lle merkkipäivähaastattelussa neljä vuotta sitten, että on ylpeä oppilaistaan.

– He ovat hienoja näyttelijöitä. Minä olen tiennyt sen koko ajan. Niin piti käydä. Heistä pystyi muutamalla katseella näkemään, että heistä tulee suuria näyttelijöitä.

Teatterin piirissä Turkan saavutuksia arvostetaan ja hän sai myös tunnustusta. Huomattavin osoitus oli kunniatohtorius, joka myönnettiin hänelle Teatterikorkeakoulun ensimmäisessä promootiossa.

Teatterin puolella Turkka teki ohjauksia lähes 40 vuoden ajan muun muassa Kansallisteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin.

Ohjaajatyönsä ohella Turkka kirjoitti yhteensä seitsemän kirjaa. Vuonna 1994 julkaistu Häpeä oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Turkan tunnetuin tv-ohjaus on Ylen vuonna 1989 esittämä Seitsemän veljestä -sarja.

Jouko Turkan kuolemasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Pirkkalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kiimaisista poliiseista Presidentin dementiaan – tällainen oli Jouko Turkan elämä

Satu Silvo Jouko Turkan kuolemasta: Guru on kuollut