Teatterissa: Biokaasubisnestä upeissa maisemissa

Johanna Suominen

Kuhmoisten Harrastajateatteri sukeltaa tänä kesänä omalaatuisen yritystoiminnan syövereihin. Kalholanniemessä esitettävä Biokaasubisnes on Sakari Pipatin kirjoittama komedia, jonka ohjauksesta vastaa Jaakko Hännikäinen . Nimensä mukaisesti näytelmässä kehitellään liiketoimintaa, mutta tietenkään homma ei suju ilman kommelluksia.

Esitys

Jouni Uotila on Sakari Sinkkonen, varsin kekseliäs ja aktiivinen eläkkeellä oleva poliisi. Sinkkosen vaimo (Eija Hännikäinen) matkustaa puoleksi vuodeksi avustustöihin maailmalle, ja niin miehellä on hyvää aikaa toteuttaa ideoitaan, jotka edellisten toilailujen perusteella jo arvataan riskaabeleiksi.

Kotikutoiseen kaasutehtailuun lähtee Sinkkosen mukaan Oja-Kalle (Matti Mattila) ja siivoojan työstään potkut saanut Linnea (Soile Rautiainen). Soppaan sekaantuu myös kuntapoliitikko (Jussi Udd), kirjastonhoitaja (Tuuli Ahokas) sekä yllättäen venäläinen liikemies Dimitri (Matti Mattila).

Roolitukset ovat osuneet kohdilleen, ja porukan yhteistyötä oli mukava seurata. Tosin repliikeissä hieman hapuiltiin, ja paikoitellen dialogi oli epävarman oloista. Olosuhteet toivat omat haasteensa, sillä vettä taivaalta riitti. Näyttelijät eivät tästä hämmentyneet, vaan osasivat ottaa vesisateen mukaan jopa vuorosanoihin.

Näytelmässä vilahtelee ajankohtaisia teemoja, kuten turvapaikanhakijat ja säästötoimenpiteet. Valitettavasti itse tarina jää köykäiseksi ja ennalta-arvattavaksi. Alkupuolella edetään turhankin hitaasti, mutta loppua kohti meno paranee.

Yleisö

Hillitysti esitykseen reagoiva yleisö oli takuulla onnellinen katsomon katoksesta. Lienee kalsea keli kuitenkin verottanut kävijämäärää, sillä tungosta ei ollut.

Kalholanniemen katsomo oli ennestään tuttu Mäntästä saapuneille Paula ja Eino Koskiselle. Aikaisempina vuosina Kuhmoisten teatteri on tehnyt hyvän vaikutuksen, joten tänäkin kesänä pariskunta päätti tulla paikalle.

Näytelmä sai Koskisilta väliajalla varovaiset kehut.

– Tuntuu ettei esitys ole päässyt oikein vauhtiin, mutta kyllä tämä katsomisen arvoinen on ollut. Etenkin Matti Mattila kaksoisroolissaan on erinomainen, mielestämme täällä ylipäätään on hyvät näyttelijät.

Miljöö

Teatterikatsomo sijaitsee huikean hienolla paikalla Kalholanniemessä. Lähellä oleva vesistö ja luonto kokonaisuudessaan luovat aivan oman tunnelmansa teatterielämykseen.

Kuhmoisten Harrastajateatteri

Biokaasubisnes

Ohjaus: Jaakko Hännikäinen

Teksti: Sakari Pipatti

Rooleissa: Jouni Uotila, Eija Hännikäinen, Matti Mattila, Jussi Udd, Tuuli Ahokas, Soile Rautiainen, Eetu Harjula.

Paikalla käytiin toisessa esityksessä 11. heinäkuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .