Teltassa esiintyy kolme laulavaa siskosta

Jyväskylän Kesässä esiintyvä muusikko Aili Ikonen on saanut urallaan kokea sekä freelancerina työskentelemisen lyhytjänteisyyden että vakiotyön pidemmälle kantavan suunnitelmallisuuden. Kummassakin on ollut puolensa.

– Muusikon työhön kuuluu se, että ei oikein tiedä vielä kauhean tarkkaan mitä tekee puolen vuoden päästä, vaikka on toki sinne jo suunnitelmia. Ei ole semmoista selkeää niin kuin ehkä niin sanotusti normaalissa työssä käyvillä. Se on toisaalta se, minkä takia tätä myös tykkää tehdä. Siinä on kaksi puolta.

Säännöllistä työtä laulaja-säveltäjä teki pari vuotta sitten työskennellessään Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla -musikaalissa.

– Silloin taas tiesi aika tarkalleen, mitä tekee puolen vuoden päästä. Sekin on joskus ihan hauskaa tässä ammatissa, harvinaista herkkua, Ikonen naurahtaa.

Korpilahdelta lähtöisin olevan Ikosen ura alkoi Jyväskylän konservatoriosta.

– Jyväskylä-aikoina sillä oli ihan älyttömän iso merkitys oman muusikkoidentiteetin kehittymisessä, että kenen kanssa siellä pääsi soittamaan. Olin tosi onnekas, että pääsin alusta lähtien soittamaan ja laulamaan itseäni parempien muusikoiden kanssa. Se kehitti ihan hirveästi. Tietysti sitä omaksuu vaikutteita tyypeiltä, keitä arvostaa todella paljon.

Helsingissä asuva laulaja kokee jazzin omimmaksi ilmaisukeinokseen, vaikka välttääkin mielellään yhteen musiikkityyliin lokeroitumista.

Ikonen onkin tehnyt monenlaista: hän on laulanut UMO Jazz Orchestran ja Norrbotten Big Bandin solistina, versioinut HERD-trion kanssa vanhoja suomalaisia jazz-iskelmiä Jazzbasilli-nimisessä projektissa ja johtanut omaa yhtyettään Aili Ikonen Ensembleä.

Lisäksi hän on mukana muun muassa jazz-yhtye Kvaldassa, maailmanmusiikkia tekevässä Hereässä ja Korpi Ensemblessä. Viimeinen kertoo saaneensa vaikutteita muun muassa Björkiltä, Norah Jonesilta ja Jimi Hendrixiltä.

Aili Ikonen esiintyy Jyväskylän Kesässä kahdesti: tänään tiistaina Ikosen siskojen kanssa Teltassa kello 21 ja lauantaina Kapun lauluklubilla Vakiopaineessa kello 21.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.