Telttateatteri suomalaisuuden äärellä

Viitasaarella toimiva Telttateatteri palasi vuoden hiljaiselon jälkeen takaisin lavoille tarjoten yleisölle Suomen juhlavuotta kunnioittavan, yksinoikeudella Telttateatterille kirjoitetun esityksen Sinivalkoisia Sirpaleita. Pihtiputaalla asuvan Sirpa Masalin in ohjauksessa hääräsivät tälläkin kertaa tutut teatterikonkarit Jyrki Kemppainen, Elina Mäkinen sekä Veli-Matti Linna. Heidän tukenaan sivuosia esittivät kaksi uutta vahvistusta, Jyri Linnakoski ja Elsi Ihalainen.

Sinivalkoisia Sirpaleita kertoo suomalaisuudesta sen kaikkine puolineen; on iloa ja surua, lapsuuden onnellisia kokemuksia sekä tähän päivään asti vaikuttavia traumoja. Esityksen rankana toimi J. Karjalaisen musiikki, jonka innoittamana koko tarina sai alun perin alkunsa.

Esitys

Sinivalkoisia Sirpaleita käsittelee suomalaisia perinteisiä asioita perinteisesti suomalaisittain. Elämänsä mansikoita viljellyt Markku (Kemppainen) on ollut lapsuudesta asti ihastunut naapurin Paulaan (Mäkinen), mutta kumpikaan ei ole saanut suitaan avatuksi. Markulla on töissä molempien yhteinen ystävä Stinde (Linna), jota on jo lapsesta asti jouduttu vetämään perässä ensin ujouden ja myöhemmin viinan takia. Pakkaa saapuu sekoittamaan helsinkiläinen pintaliirtojulkkis Doris (Ihalainen) joka iskee silmänsä poikamies-Markkuun.

Esitys toimii ensimmäisellä puoliajalla varmasti omalla painollaan. Hahmojen motiivit käyvät katsojille selviksi, Karjalaisen kappaleet vedetään toimivasti kitaran sekä taustanauhojen voimalla ja huomaamattomasti luodut takaumat Markun lapsuuteen toimivat yllättävän hyvin. Valitettavasti väliajan jälkeen erinäisiä hahmojen tarinoita ei saada punottua loppuun onnistuneesti, vaan osa päätöksistä saa katsojan ihmettelemään hahmojen päähänpistoja ja ratkaisuja. Plussaa pitää antaa kuitenkin Stinden hahmosta, jonka tarina kokee uskottavan kaaren yleisestä vitsistä hetkelliseen aitouteen ja inhimillisyyteen.

Yleisö

Ensi-illan yleisö eli esityksen hengessä mukana uskomattoman hyvin. Jokaiselle esitetylle kappaleelle ja kohtaukselle aplodeerattiin vahvasti. Jyrki Kemppaisen varma esiintyminen ja kokemus takasivat hihittelyä ja naurahtelua koko esityksen ajan. Tässä piileekin esityksen voimavara; Kemppainen säestää osan Karjalaisen biiseistä itse kitaralla ja tiristää supliikkiudellaan naurut vaikeistakin paikoista.

Miljöö

Telttateatteri pystytettiin tänä vuonna Aikon Kartanon pihamaalle Muikunlahteen. Kartanosta voi etukäteen varata ruokailun tai vaikkapa nukkumapaikan pidemmän matkan takaa tulijoille. Alueen historiaan viitataan esityksessä vakuuttavasti, mikä tuo mukavaa lisäarvoa käsikirjoitukselle.

Kenelle

Sinivalkoisia Sirpaleita ei yritä olla yhtään enempää mitä se on. Esitystä katsomaan tullessa ei kannata odottaa vakaata draaman kaarta tai loppuun asti mietittyjä henkilöhahmoja. Se on omalla sektorillaan toimiva perinteinen kesäteatteri, joka saa nauramaan viimeistään päähenkilön esittäessä kymmenminuuttisen monologin historiastaan hersyvän hauskalla epävarmuudellaan.

Telttateatteri

Sinivalkoisia sirpaleita

Ohjaus: Sirpa Masalin

Esitetään Aikon kartanon pihamaalla Viitasaarella

Paikalla käytiin ensi-illassa 13. 7.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .