Terminator - Pelastus

TERMINATOR - PELASTUS (TERMINATOR SALVATION)
Neljättä Terminator-elokuvaa on odotettu innolla ja pelolla. Brändin maine on yhä korkealla, ja Terminator-mytologiassa riittää tarinoita kerrottavaksi. Toisaalta, Arnold Schwarzenegger on jättänyt saagan taakseen, eivätkä ohjaaja McG:n (mm. Charlien enkelit) kyvyt täysin vakuuta.

Ensin hyvät uutiset. Terminator - pelastuksella on ongelmansa, mutta McG ei ole yksi niistä. Mies on tehnyt tyylipuhtaan vakavamielisen, joskin kovin kylmän scifi-toimintajännärin, jonka huumori rajoittuu pariin sisäpiirin vitsiin.

Elokuvan nykyaika on vuosi 2018. Aiempien elokuvien ennustama Tuomiopäivä on jo tullut ja mennyt. Ihmiskunnan rippeet käyvät sotaa koneita vastaan sivilisaatiomme raunioissa. Kuten on ennustettu, John Connor ( Christian Bale) johtaa vastarintaliikettä ja innostaa muita rohkeudellaan ja karismallaan. Tarinan toinen päähenkilö on mies nimeltään Marcus Wright ( Sam Worthington). Hän on kuolemaantuomittu rikollinen, joka herää henkiin tietämättä mitään sodasta.

Yksi elokuvan pääteemoista on ihmisen oikeus toiseen yritykseen mokattuamme ensimmäisen. Toinen teema on tuttu pohdinta siitä, mikä loppujen lopuksi erottaa ihmisen ja koneen toisistaan.

Ihmiskuntaa vastassa on sieluton koneiden massa. Se sopii Terminator-mytologiaan, mutta on draamallisesti hieman tylsää. Aikamatkailun paradoksien ajattelua vältin tietoisesti, koska niitä pohtimalla saa vain päänsä kipeäksi. Tarinan sankareiden suurin kyky tuntuu olevan uskomattoman hyvä mäihä, jolla he selviytyvät mistä tahansa. On se kumma, että huipputekniset laitteet eivät osaa ampuessaan edes ennakkoa ottaa.

Sitten huonot uutiset. Terminator - pelastus tarjoaa valtavasti katsottavaa, mutta vain vähän tunnettavaa. Usein tuntuu siltä kuin valkokankaalla pyörisi videopeli. Iso raha näkyy ja varsinkin kuuluu. Korvani soivat yhä.

Ohjaus: McG. Pääosissa: Christian Bale, Sam Worthington. Tyylilaji: Scifi-toimintajännäri (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.