Tero Liukkonen - Toivomuspuu

TERO LIUKKONEN
Toivomuspuu
Gummerus 2009, 192 s.
Tero Liukkosen (s. 1960) Toivomuspuu koostuu erillisistä novelleista, joiden puhetavat ja slangit tislaavat kielen läpi laajan repertuaarin erilaisia persoonia, suhteita ja elämäntapoja. Aikaskaalan vaihteleminen suurpiirteisesti sota-ajan tunnelmista nykypäivään tulee perustelluksi sillä, että kyse on eri-ikäisten kertojahenkilöiden muistoista.

Novellien ideana on monesti pieni yksittäinen asia tai tilanne, joka sitten kasvaakin odottamattomalla tavalla. Haikeanhumoristinen tai kipeänkaunis viritys muuttuu teeman ja henkilöiden näkökulmasta ajoittain eräänlaiseksi kohtalon ironiaksi.

Esimerkiksi novellissa Yoko Onon puu tyttö ei voi olla vilkaisematta taidegallerian toivomuspuuhun ripustettua lappusta, jonka olettaa poikaystävänsä kirjoittamaksi. Paljastui salaiseksi miellettävä viesti sitten tai ei, saa inhimillinen tilanne kuitenkin odottamattoman jatkon, joka peilaa tunnistettavalla tavalla tuoreen suhteen problematiikkaa sekä ihmissuhteiden rajoja ja lausumattomia sääntöjä yleensä.

Novelleihin rakentuu kaipauksen, surun, ahdistuksen ja intohimon kuvauksista varsin tunnevoimaisiakin sisältöjä. Pakahduttavimmin Toivomuspuu kertoo menetyistä mahdollisuuksista ja menetyksistä. Ne eivät jätä henkilöitä rauhaan, vaan pysyvät tatuoituina syvälle tajuntaan.

Guru tulee elokuussa -novellissa päähenkilö ajautuu ulkopuolelta tulevan voiman vaikutuspiiriin eikä enää kykene pitämään kiinni omista mielteistään ja haluistaan. Rakkauden retriitissä opiskellessaan hän kadottaa, paradoksaalista kyllä, rakkautensa.

Niin kuin monien muidenkin henkilöiden kohdalla novelleissa, päähenkilö jää vaille mahdollisuutta, joka on alati toteutumaisillaan - läsnä ja silti poissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.