"Terrorismi tuntuu alkavan ihmisistä, jotka unohtavat maailmoja olevan alkujaankin monta"

Lahden kirjailijakokous alkoi keskustelulla ilmastonmuutoksesta ja monipuolisen maailmankuvan merkityksestä.

Lahden kirjailijakokous alkoi keskustelulla ilmastonmuutoksesta, kun ensimmäisenä ääneen pääsi kirjailija ja ekomatkakirjojen kirjoittaja Pirkko Lindberg. Hän kertoi, kuinka Otava Suomessa ja Bonnier Ruotsissa eivät suostuneet kustantamaan yhtä hänen kirjaansa, koska olivat odottaneet jotakin aivan muuta kuin ydinvoimavastaista ekologista matkakirjaa.

– Minut hyväksytään ja jopa palkitaan, kun pysyn fiktiossa, mutta annetaan turpaan, kun tuotan näitä ekologisia matkakirjoja. Ne kuuluvat aivan selvästi kategoriaan ei-toivotut-teokset, Lindberg sanoi.

Lindberg ihmettelee, mitä asioita hän ei olisi saanut tuoda päivänvaloon, koska eikö kirjailijan tehtäviin nimenomaan kuulu rajojen rikkominen. Hän kertoi Schildtsin (nyk. Schildts & Söderströms) lopulta julkaisseen kirjan ja sitä myytiin kirjailijan muistin mukaan noin 10 000 kappaletta.

Lindbergin jälkeen keskustelu Fukushimasta jatkui, kun japanilainen Hideo Furukawa kertoi synnyinkaupunkiaan Fukushimaa kohdanneesta katastrofista. Furukawa ei kuitenkaan tuomitse ydinvoimalaitos TEPCOa toisin kuin monet muut japanilaiset. Hän sanoo, ettei mennyt mukaan protesteihin, koska kaikilla asioilla on myös toinen puoli.

Hän kertoi tarinan lapsesta, joka selvisi tsunamista, mutta menetti siinä läheisiään. Lapsen isä työskenteli Fukushiman ydinvoimalassa ja työskentelee edelleen yrittäen parhaansa mukaan saada tilanteen hallintaan. Hän saa suuria annoksia säteilyä yrittäessään pelastaa mitä pelastettavissa on.

Joidenkin mielestä kaikki Fukushimassa työskentelevät ovat pahoja. Furukawan mielestä eivät ole.

– Terrorismi, joka leviää kaikkialla maailmassa, tuntuu alkavan ihmisistä, jotka unohtavat maailmoja alkujaankin olevan monta, kirjailija sanoi.

Kaksi päivää tiukkaa keskustelua

Lahteen kokoontuu tänään ja huomenna kuutisenkymmentä kirjailijaa eri puolilta maailmaa keskustelemaan kirjallisista ja yhteiskunnallisista asioista.

Teemana on "Samassa maailmassa". Teeman kautta pohditaan muun muassa sitä, mitä kansallinen kirjallisuus tarkoittaa tämän päivän maailmassa. Joka toinen vuosi pidettävä kokous järjestetään nyt jo 28. kerran.

Kirjailijat ovat perinteisesti kokoontuneet Mukkulaan paria kertaa lukuun ottamatta, mutta tällä kertaa kokoustetaan Lahden kansanopistossa kaupungin keskustassa.

Ulkomaisia kirjailijoita tulee kymmenestä maasta, kaukaisimmat Japanista, Nicaraguasta ja Australiasta.

Uudempaa tuotantoa on suomennettu muun muassa ruotsalaisilta Petteri Nuottimäeltä ja Lena Anderssonilta sekä virolaiselta Ilmar Taskalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.