The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset

Jos olet kaivannut aikuismaisen järkevää elokuvaa, niin nyt kannattaa suunnata elokuvateatteriin. The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset on Robert Redfordin tyylikkäästi ohjaama poliittinen jännäri. Redford rakentaa elokuvansa monia yllätyksiä tarjoavan ja katsojan älyä kunnioittavan kerronnan varaan.

Tarina saattaisi paperilla vaikuttaa liioitellulta, mutta kerronnan tapa ja loistavat näyttelijäsuoritukset tekevät siitä uskottavan. 1970-luvulla toimineen sodanvastaisen, mutta militantteja keinoja hyödyntäneen Weather Underground -radikaaliryhmän jäsen Sharon Solarz (Susan Sarandon) paljastuu yli 30 vuoden piilottelun jälkeen. Nainen saa syytteen pankkiryöstön yhteydessä tehdystä vartijan murhasta.

Redford esittää toista ryhmän jäsentä Jim Grantia, joka on elänyt väärän henkilöllisyyden turvin perhe-elämää ja toiminut lakimiehenä. Häntä pyydetään Solarzin asianajajaksi, mutta hän kieltäytyy. Tämä saa sinnikkään toimittajan Ben Schulbergin (Shia LaBeouf) epäilykset heräämään. Ryhmän kolmannen jäsenen, Mimi Lurien (Julie Christie) löytäminen muodostuu tärkeäksi sekä toimittajalle että Grantille.

Elokuva keskittyy henkilöiden mielissä risteileviin moraalisiin kysymyksiin. Yksi haluaa pitää kiinni nuoruuden periaatteista, kun taas toisen mielestä silloin tuli tehtyä liikaa virheitä.

Henkilöt ovat nyky-Hollywoodin mittakaavassa harvinaisen moniulotteisia ja jokaiseen rooliin on saatu hieno näyttelijä. Esimerkiksi Susan Sarandon on kuvissa vain muutaman minuutin ajan, mutta nuo hetket ovat vangitsevia. Brittiläinen näyttelijä-ikoni Julie Christie loistaa aatteellisen Lurien roolissa.

Lähimmäksi stereotypiaa tulee Schulberg, tyypillinen nokkela toimittajahahmo, joka saa FBI:kin hermostumaan. Sankaria hänestä ei onneksi leivota.

Henkilökeskeisyydestä huolimatta elokuva ei ole jähmeä, vaan tapahtumat etenevät vauhdikkaasti.

Ohjaus: Robert Redford. Rooleissa: Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Nick Nolte, Julie Christie ja Chris Cooper. Tyylilaji: jännitys, draama. K 7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.