The Descendants

Alexander Paynen ohjaama The Descendants eli Jälkeläiset on hienovarainen draamaelokuva, joka sijoittuu Havaijille ja pohjautuu Kaui Hart Hemmingsin romaaniin.

George Clooney esittää Matt King -nimistä asianajajaa, kuninkaallisten havaijilaisten jälkeläistä, joka kuuluu varakkaaseen maanomistajasukuun. Hänen vaimonsa on koomassa ja kuolemaisillaan jouduttuaan veneonnettomuuden uhriksi.

Matt kamppailee surunsa ja kahden itsepäisen tyttärensä, 10-vuotiaan Scottien (Amara Miller) ja 17-vuotiaan Alexandran (Shailene Woodley) välimaastossa. Matt on myös sukulaistensa perinnönjaon uskottu mies ja muutaman päivän päästä on tarkoitus tehdä päätös suvun valtavien maiden myynnistä. Miljoonat dollarit odottavat Mattia ja hänen serkkujaan, mutta Paynen luomalla kerronnalla on varastossaan koko joukko yllätyksiä.

The Descendants rakentuu pienistä ja merkityksellisistä hetkistä. Dramaattisten hetkien vastapainona toimiva huumori on paikoin jopa absurdia. Palapelin osaset ovat moninaiset ja kerronnassa on taitavaa näkemyksellisyyttä. Havaijin upeat maisemat ovat läsnä elokuvassa, joka antaa tuosta aloha-saaresta kuitenkin kaikkea muuta kuin turistien palvoman postikorttikuvan. Tunteet nousevat esiin todellisina ja katsoja ymmärtää hyvin niiden arvon.

Paynen ohjauksellinen näkemys välittyy jopa poikkeuksellisen huolellisena ja kerronnan esteettiset arvot nousevat korkealle. Olemassaolon koskettavuus ja tilanteiden intensiivisyys on suorassa suhteessa kerronnan etenemiseen.

Taitavat näyttelijätyöt luovat kokonaisuuteen oman suolansa. Clooney hallitsee suvereenisti näyttämöä, mutta myös Shailene Woodley ja Amara Miller ovat vakuuttavia.

Sivuosien tulkit Judy Greer, Beau Bridges ja Robert Forster ovat lisäksi mainiossa vedossa. Havaijilaismusiikki soi tunnelmallisesti elokuvan ääniraidalla ja on selvää, että tämän teoksen ja edellisen Sideways-elokuvan myötä Alexander Payne kuuluu tämän hetken amerikkalaisen elokuvan kiistattomiin lahjakkuuksiin.

Jarmo Valkola

Ohjaus: Alexander Payne. Rooleissa: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Judy Greer, Robert Forster. Tyylilaji: draama, komedia. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.