The Ghost Writer

The Ghost Writer
Roman Polanskin uutuus The Ghost Writer pohjautuu Robert Harrisin vuonna 2007 ilmestyneeseen kirjaan, josta Polanski on Harrisin käsikirjoituksellisella avustuksella tehnyt erinomaisen sovituksen. Ewan McGregor esittää haamukirjailijaa, jota pyydetään kirjoittamaan Britannian entisen pääministerin Adam Langin ( Pierce Brosnan) elämäkertaa. Lang on tehnyt Rhinehart-kustantamolle tilitystä elämästään jo vuosia, kunnes edellinen teoksen kirjoittaja kuolee traagisesti.

McGregorin tulkitsema kirjailija on hieman epäileväinen uuden toimensa suhteen, mutta matkustaa kuitenkin kauas Massachusettsin osavaltiossa sijaitsevalle Martha's Vineyard -nimiselle saarelle, jossa Lang pitää sen hetkistä tukikohtaansa. Paikalla ovat niin vaimo Ruth ( Olivia Williams) kuin assistentti Amelia ( Kim Cattrall) sekä joukko turvamiehiä. Samaan aikaan media uutisoi Langin joutuvan syytetyksi sotarikoksista ja tapahtumat tihenevät, kun joukko mielenosoittajia ilmaantuu saarelle.

Haamukirjoittaja jatkaa kuitenkin työtään ja muutamat sessiot Langin kanssa avaavat hänelle uusia ideoita kirjan lukujen suhteen. Sattumalla kirjailija löytää vanhoja valokuvia ja muita todisteita Langin opiskeluajoilta, jotka herättävät hänen uteliaisuutensa ja johtavat häntä tutkimaan tarkemmin edeltäjänsä menehtymistä. Myös CIA-yhteyksiä paljastuu Langin tekemisten taustalta.

Maailmanpoliittisista yhteyksistä huolimatta The Ghost Writer -elokuvan jännitteet kytkeytyvät hiljalleen avautuvan mysteerin selvittämiseen. Kirjailija on yksinäinen ja varsin voimattomalta vaikuttava henkilö kummallisten arvoitusten edessä, mutta se ei estä häntä menemästä asian ytimeen.

Tällaisen kutkuttavasti kehittyvän jännitystarinan tulkitsijana Polanski on parhaimmillaan. Hän kykenee oivallisesti siirtelemään elokuvansa kerronnallisia tasoja ja luomaan kihelmöivää ja kaiken aikaan kiinnostavasti etenevää toimintadraamaa, jonka jännitteet ulottuvat katsomoon saakka. The Ghost Writer on kerronnallisesti yhtenäinen kokonaisuus, jonka äänet ja kuvat soljuvat Polanskin ohjauksessa vaivattomasti toisiaan tukien ja näin mahdollistuu Polanskille ominainen elegantti kerronnallinen tyylittely. Ewan McGregor saa näyttelijätyönsä myötä hyvin esiin kirjailijan tutkivan omantunnon, Pierce Brosnan vilahtaa Adam Langina ja Olivia Williams tekee muistettavasti katkeroituneen vaimon muotokuvan.

Yhteydet Hitchcockin aikoinaan luomiin poliittisiin trillereihin ovat esillä, sillä tässäkin elokuvassa ns. tavallinen mies joutuu kummallisen yhtälön todistajaksi ja juuri hänen kauttaan tarina etenee tiiviinä. Polanski on ennenkin ohjannut vakuuttavia rikos- ja kauhuelementtejä sisältäviä draamoja kuten Chinatown (1974), Vuokralainen (1976) ja Frantic (1988). Tällä kertaa painopisteet ovat tehokkaasti myös viihteellisiä, sillä The Ghost Writer kuuluu lajinsa nautittavimpiin edustajiin.

Ohjaus: Roman Polanski. Rooleissa: Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson. Tyylilaji: jännitys, draama (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.