The Grandmaster

Aasialaisen elokuvan johtotähtiin kuuluva Wong Kar Wai tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuonna 1997 filmillään Chungking Express, jossa ohjaajalle ominainen kuvien ja äänten tyylittely nosti päätään.

Happy Together (1997), In the Mood for Love (2000), 2046 (2004) ja My Blueberry Nights (1997) olivat hänen myöhempiä teoksiaan.

Uuden elokuvansa The Grandmaster myötä Wong Kar Wai on jälleen tuttujen teemojen ja voimallisen tyylittelyn parissa, tosin sillä erotuksella, että nyt ei ole kyse pelkästään rakkauden, intohimojen ja yksinäisyyden koettelemuksista, vaan ennen muuta kung fun kiinalaiseen historiaan liittyvästä näkymästä.

The Grandmaster on historiallinen spektaakkeli, jossa hahmotetaan muun muassa Bruce Leetä aikoinaan kouluttaneen kung fun taitajan Ip Manin (1893–1972) vaiheita ja erityisesti kung fun asemaan ja eri kouluihin liittyviä kiistoja 1930-luvulta 1950-luvun päiviin.

Ip Man (Tony Leung) elää Foshanissa, kamppailulajien tuolloisessa Mekassa. Elokuvan alkupuoli tarjoaa huimaa lävitse ajan ja tilan kiitävien kehojen geometriaa.

Manin ohella valokiilaan nostetaan toisen mestarin Gong Baosenin (Qingxiang Wang) tytär Gong Er (Zhang Ziyi), joka isänsä menehtymisen myötä vannoo kostoa.

The Grandmaster -elokuvaa tehtiin kaikkiaan viitisen vuotta, joten myös pääosien tulkeilla oli aikaa kehittyä rooleissaan.

Wongille ominainen runollisen kaipauksen teema on läsnä.

Jalous ja vakuuttavuus näkyvät hyvin Zhang Ziyin otteissa niin taiston keskellä kuin muuta draamaa sisältävissä jaksoissa. Tony Leung on tehokas valkoisessa hatussaan.

Wong Kar Wai on visuaalisen kerronnan taitaja, jolle kuvallinen tyylittely menee usein tarinan ohi. Siksi The Grandmaster voi paikoin tuntua kerronnallisesti epäyhtenäiseltä, mutta kuvalliselta ilmeeltään elokuva on häikäisevä luomus. Sen koreografisessa uljuudessa on kaikuja legendaarisen Hong kong -ohjaajan King Hun (Kultainen hämähäkki) mestarillisesta perinnöstä. Toimintajaksojen suunnittelusta vastaa Yuen Woo-ping.

Philippe Le Sourdin kuvaus ja Shigeru Uwebayashin musiikki luovat aistikkaita hetkiä. Lähikuvat ja yksityiskohdat korostuvat tiukkaan rajatuissa kompositioissa.

The Grandmaster on historiallisuutensa vuoksi kerronnaltaan suoraviivaisempi kuin monet aiemmat ja vapaammin virtaavat Wong Kar Wain tuotokset.

Ohjaus: Wong Kar Wai. Rooleissa: Tony Leung, Zhang Ziyi, Cheng Chang. Tyylilaji: draama, toiminta. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.