The Incredible Hulk

THE INCREDIBLE HULK

L ouis Leterrierin ohjaus The Incredible Hulk on tieteis- ja toimintaelokuva, jossa tiedemies Bruce Banner ( Edward Norton) muuntuu äkillisen raivotilan seurauksena valtavaksi, vihreäihoiseksi jättiläiseksi, jolla on uskomattomat voimat ja täysin yliluonnollinen suorituskyky. Tarinassa Hulk kamppailee ensisijaisesti häntä jahtaavaa armeijaa vastaan.

The Incredible Hulk ei ole suora jatko-osa Ang Leen viisi vuotta sitten ohjaamalle Hulk-elokuvalle, vaikka tarinallisia yhteyksiä onkin.

Hulk-elokuvien juuret ovat vuonna 1962 ensimmäisen kerran julkaistussa Marvel-sarjakuvassa, jonka tekivät Stan Lee ja Jack Kirby.

The Incredible Hulk -elokuvan tarina alkaa Brasiliasta, jonne Banner on paennut. Hän harjoittaa kehoaan pystyäkseen hillitsemään tunteitaan, sillä muuntuminen Hulkiksi on väistämätöntä. Kenraali Thunderbolt Rossin ( William Hurt) sotilaat, etunenässä Tim Rothin esittämä Emil Blonsky, jäljittävät kuitenkin hänen olinpaikkansa ja kamppailu elintilasta alkaa.

Hirviö vs. hirviö

Banner ei ole unohtanut rakastettuaan tri Elizabeth Rossia ( Liv Tyler), joten paluu Culverin yliopiston kampukselle on myös edessä. Siellä rakastavaiset kohtaavat ja pakenevat yhdessä heitä jäljittäviä sotilaita, joista Blonskyyn kokeillaan erilaisia ruiskeita. Näin hänkin saa supervoimat ja näiden kahden hirviön kohtaaminen on vielä edessä.

Tieteiselokuvissa hirviöt ovat aiheuttamastaan hävityksestä huolimatta usein kerronnan sympaattisimmat hahmot, joiden ristiriitaisissa olemuksissa tiivistyvät aikamme utopiat, pelot, toiveet ja haavekuvat. Hulkiin tämä sopii, mutta ei Rothin tulkitsemaan Blonskyyn, jonka pahuus vain lisääntyy mutaation myötä.

Ang Leen elokuvassa kaunottaren ja hirviön roolit tulkitsivat Jennifer Connelly ja Eric Bana. Nyt Edward Nortonin hienon suorituksen ansiosta Banneriin liitetään yhä enemmän tunteikkaita ja inhimillisiä piirteitä. Myös Liv Tyler selviää hienosti roolistaan. Tim Roth on maaninen sotilaan roolissaan.

Hulk poikkeaa edukseen monista muista science fiction -kokemuksista siinä, että päähenkilön tragediassa on koskettavuutta. Elokuvan rakkausteema nousee edellisen Hulk-elokuvan tavoin suoraan kerronnan sisältä, sillä vain Elizabethin edessä tuo valtava olento on voimaton. Nainen pystyy olemuksellaan rauhoittamaan hänet ja sulattamaan hänen energisen raivonsa.

King Kongin vihreä serkku

Kokonaisuutena Hulk-elokuvat sijoittuvat samaan klassiseen traditioon kuin esimerkiksi Frankenstein ja Tri Jekyll ja Mr Hyde -filmit. Eniten Hulk kuitenkin muistuttaa legendaarista King Kongia (1933), 1930-luvun populaarikulttuurin myyttistä ikonia. Kaunotar ja hirviö -näkökulma liittyy samoin keskeisesti Hulk-elokuvan tematiikkaan. Frankenstein-visioinnit ihmisen kehollisuuden uutena laajentumana ja mahdollisuutena ovat läsnä ja Tri Jekyll ja Mr Hyde -teoksen kaksoisolentoteema on myös mukana kerronnassa.

Leterrierin ohjauksen ansioina ovat tilanteiden rytmitys ja pysyminen sarjakuvamaisuuden ehdoissa. Jättihirviö on tietokoneella luotu otus, jonka reaktiot ovat kerronnallisiin tilanteisiin nähden ymmärrettäviä. Lopun rymistelyt olisi voitu leikata tiiviimmin ja jättää psykodraamalle enemmän tilaa. Tässä mielessä Ang Leen versio onnistui paremmin.

Tyylillisesti The Incredible Hulk on paikoin kiinnostava kokonaisuus. Leikkauksellisesti painopisteet vaihtelevat sarjakuvamaisesta ilmaisusta kohden muunlaisia tasoja. The Incredible Hulk osoittaa, miten tieteiselokuvien kerronnallisissa rakenteissa on kätkettyä aistillisuutta, inhimillisten halujen ja pelkojen voimakasta vuorovaikutusta.

JARMO VALKOLA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.