The Sounds - Something To Die For

THE SOUNDS

Something To Die For

Warner
Ruotsalainen The Sounds syttyi kymmenisen vuotta sitten uuden aallon punkrockin kirkastuvaksi tähdeksi. Sittemmin Blondien perillinen on julkaissut albumeja tasaisen kiihtyvällä tahdilla, ja kiertänyt rockin liepeitä elektronisia metallimaailmoja myöten. Bändin neljäs albumi Something To Die For miltei hukuttaa kuulijan yltäkylläisellä viittailulla eri muusiikkityyleihin ja artisteihin. Levy on virkeä kummajainen, kuin Lily Allenin lantein dubin tukevalla pohjalla uhmakkaasti tanssiva 1980-luvun kyborginuori.

Dance With The Devilin alun ponteva käynnistys enteilee vallankumousta ja pian tanssi todella johtaa kansaa. Laulussa kuultaa uskonnollinen hurmos, dub-jytkeessä nykivä rastafarin nyrkki, hippivärien leimu, päällimmäisenä kevyt kasaripop.

Ja sanoma, onko se populaarikulttuurin puolustuspuhe? Kappale vaikuttaa voimakkaasti ja tekee tilaa uudelle.

Biisissä Better Off Dead on klassinen teema: rakkauden ja kuoleman käsikynkkä synnyttää dramaattista musiikkia.

Diana on levyn toinen valloittaja, kirjailija Milan Kunderan tyylillä. Siihen verrattuna pari edellistä ovat harmittomuuksia. Kärsimyksen kepeys ja kompleksinen nainen taas ihastuttavat.

Yeah Yeah Yeah antaa parastaan, kun soundisykkyrät ponnahtelevat ohi näkökentän, niin läheltä ettei silmä ehdi tarkentaa. Syntyy epämääräisiä kauneuden aistimuksia.

Won't Let Them Tear Us Apart lainaa Lily Allenin Fuck Youn holtittomia töräytyksiä ja Not Fairin lentoon lähteviä kierroksia.

Yllättäen levyn lopusta löytyy hauras balladi Wish You Were Here. Se istuu somasti, purkaa edeltäneen energiavyöryn ja antaa aikaa ajatella.

Päällimmäisenä Something To Die For on fiksu pop-albumi. Niin hienojakoinen, että tarkempi mielikuva siitä jää vähän levälleen.

Vaikka albumi on nyt herkullinen, terävämpien tullessa se helposti unohtuu. Laulaja Maja Ivarssonin vahva karisma lienee levyn kantavin voima. Hän on taas osoittanut uusiutumiskykynsä, ja sitä vasten The Soundsin tulevaisuus näyttää oikein valoisalta.

MIA PAJUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.