Tieto-Finlandiasta kisaa kuusi ehdokasta – kisaan ylsivät niin huippurikkaita kuin suomalaista metsääkin käsittelevät kirjat

Tieto-Finlandiasta kisaavien teosten aihekirjo ulottuu tänä vuonna laidasta laitaan. Kirjoissa käsitellään niin pakolaiskriisiä kuin huippurikkaiden elämää.

–  Näissä kaikissa teoksissa oli sellainen imu, että kirja vei mennessään, vaikka aihe ei olisi etukäteen kiinnostanut. Se kertoo hyvästä kirjasta, sanoi valintaraadin puheenjohtaja, päätoimittaja emerita Tarja Hurme.

Hurme kuvailee raadin lukeneen lähemmäksi 300 tietokirjaa valintaa tehdessään.

–  Kuusi ehdokkaaksi valikoitunutta kirjaa ovat ansiokkaita teoksia, joissa aihetta on sekä tutkittu että popularisoitu hyvin.

Hänen mukaansa tietokirjoilla on suuri merkitys, sillä ne tarjoavat luotettavaa tietoa ajassa, jossa faktoista on tullut pelkkää muovailuvahaa "milloin kenenkin" agendaan sopivaksi.

Palkintoehdokkaat seuloi kilpailuun lähetettyjen teosten joukosta kolmijäseninen raati. Siihen ovat tänä vuonna kuuluneet Hurmeen lisäksi arkkipiispa Kari Mäkinen sekä Turun Sanomien kulttuuri- ja lukemistotoimituksen päällikkö Tuomo Karhu.

Hurme kuvailee raadin kokousten olleen "mielipiteikkäitä".

–  Lopulta olimme varsin yksimielisiä, mitkä teokset ansaitsevat pääsyn (voittajan valitsevan) Sixten Korkmanin lukulampun alle, Hurme sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa.

Metsäkatoa ja vankileirejä

Kisassa ehdolla olevista kirjoista monet avaavat uutisissa jatkuvasti esiintyviä aiheita pintaa syvemmältä.

Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän teos Metsä meidän jälkeemme tarttuu kiihkottomasti metsäkatoon ja ilmastokriisiin, raati kuvaili valintaperusteitaan. Taina Tervosen ja Anna Aution Hukkuneet taas kysyy, miten Välimerestä tuli Euroopan suurin hautausmaa. Se kertoo pakolaiskriisistä niiden kautta, jotka eivät koskaan päässeet perille.

Palkinnosta kisaa myös Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset – Suomen rikkain promille, joka raadin mukaan käsittelee suomalaisia huippurikkaita ja heidän ajatuksiaan yhteiskunnasta levollisen kriittisesti.

Toinen puoli teoksista luo taas katsauksia historiaan.

Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen Luiden tie – Gulagin jäljillä johdattaa lukijan Neuvostoliiton vankileirien synkkään historiaan antaen samalla historialle inhimilliset kasvot. Andrei Sergejeffin perusteellinen Egyptin historia – Kleopatran ajasta arabikevääseen käsittelee Egyptin historiaa tavalla, joka taustoittaa Lähi-idän nykyongelmia ja uutisotsikoita.

Aapo Roseliuksen ja Oula Silvennoisen Villi itä taas kertoo Suomen heimosodista ja Itä-Euroopan murroksesta vuosina 1918–1921. Raadin mukaan teos kuvaa, miten "sota rikkoo ihmisen ruumiin ja mielen".

Finlandia-voittajat julistetaan 27. marraskuuta. Tänä vuonna palkinnoista järjestetään myös yleisöäänestys, jossa lukijat voivat valita oman suosikkinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Australian räkälöistä jenkkistadioneille – Tuore AC/DC-historiikki käy läpi liki uuvuttavalla tarkkuudella rocklegendan uran rankan alkutaipaleen

Kirja-arvio: Hanna-Riikka Kuisma läväyttää lukijan eteen yhteisön, jossa kenelläkään ei mene hyvin

Tältä näyttää discossa, jossa musiikin kuulevat vain tanssijat kuulokkeistaan – Katso video Jyväskylän sydän 24 -tapahtumasta

Pajtim Statovci jäi vaille National Book Awardia – voiton vei unkarilaiskollega, jonka esikoisteos käännettiin vastikään suomeksi

Karoliina Timonen kirjoittaa teoksessaan kirjeitä Kalle Päätalon naisille – "Kalle etsi naisten hyväksyntää koko elämänsä"

Romaani on Finlandia-voittaja Riikka Pelon työssä valtavan taustatyötarinan huippu, jonka saavuttamista kirjailija itsekin epäilee

Jyväskylän kirjamessut järjestetään tulevana viikonloppuna – katso tästä tärpit jokaiseen makuun

Kolumni: Jyväskylä saa nyt kunnon kirjamessut – Hyvä ajankohta, 250 esiintyjää, 150 ohjelmanumeroa ja pääosassa kirja

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.