Tiikerinhetki - Nina Banerjee-Louhija

NINA BANERJEE-LOUHIJA Tiikerinhetki WSOY 2008, 264 s.

Nina Banerjee-Louhijan Tiikerinhetkessä lukuromaanin ainekset ovat houkuttelevassa paketissa. Tapahtumapaikkana on Italian aistejahivelevä miljöö ja Casa Gioijan merenrantahuvilan eksotiikka.

Tapahtumien tai syvien henkilökuvien sijaan kirja etsiytyy ihmissuhteiden solmukohtiin. Siinä, missä salapoliisiromaanissa johtolankojen kokoaminen on olennaista, lähdetään Tiikerinhetkessä kerimään auki tietyn elämänpiirin verhoamaa mysteeriä kuin laivan lokiliinaa ikään.

Tyttären muistoissa kummittelee suuren äidin varjo, ja yleispätevä asetelma rinnastuu moneen tarinaan kuuluisan vanhemman vanavedessä eläneestä lapsesta.

Huvilan huoneissa vaeltaa kissa, Obsidiaani nimeltään, ja sen yösamettinen turkki kätkee vertauskuvallisesti ihmissuhteiden solmuja kuin meri muistoja. Yhdenlainen solmu syntyy, kun kaksi täysin erilaista ihmistä suo vapauden toisilleen ja jää silti oman intohimonsa vangiksi.

Musta kissa, kohtalokas nainen, meri, kivet, hukkuneet ruumiit, ukkosmyrsky ja salaiset viestit kierrättävät vahvaa symboliikkaa, mutta menettävät voimaansa toistensa rinnalla. Kaksi tiikeriä kulkee harvoin yhdessä, kolme vahvaa symbolia samassa kappaleessa voi olla liikaa hyvässäkin tekstissä.

REIJA PALTTALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.