Tiina Ask & The Great Old Band: Vaeltajan tie

Tiina Ask & The Great Old Band

Vaeltajan tie

Aape Oy

Arvio: 4/5

Vaajakoskelaisen Tiina Askin ensimmäinen pitkäsoitto yllättää persoonallisella ja raikkaalla otteellaan. Kyse on vanhojen amerikkalaisten kantri- ja gospelklassikoiden suomennoksista Askin itsensä kokonaan kirjoittamilla biiseillä höystettynä.

Taustalla soittaa keskisuomalainen The Great Old Band, johon kuuluvat kitaristi Hannes Asikainen, pianisti Eero Vuorinen, basisti Reijo Parikka ja rumpali Juha Valkonen. Yhtye luo yhdessä laulajan kanssa tyylitajuisen kokonaisuuden. Tarjolla ei ole hillbilly-kantria, vaan pohdiskelevaa ja elämänkokemuksesta kumpuavaa äänimaisemaa.

Amerikkalaisklassikoiden kääntäminen ei ole helppoa, onhan suomi kielenä hyvin erilainen ja gospelin toisteisuus paljastaisi helposti, mikäli kielikuvat ontuisivat. Näin ei onneksi ole, vaan Ask onnistuu kääntäjänurakassaan.

Laulaja osaa kirjoittaa myös omia tarttuvia melodioita ja etenkin puhuttelevia tekstejä. Käännöksistä eniten mieleen jäävät Tulus-kuorolla ja Vaajakosken Baptistiseurakunnan lauluryhmällä höystetty Taivaaseen sekä Valoa nään. Omista kappaleista parhaimmistoa ovat Tule tanssitaan, Hymyn takana ja Teet sydämeni särkymään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.