Tiistaina Kaupunginkirkossa soi bandoneon

Suntio Matti Tulla avaa oven: Tervetuloa konserttiin! Tänä iltana Kaupunginkirkossa starttaa Jyväskylän seurakunnan jo perinteinen Kesäkonsertit-sarja.

Ensimmäisessä tilaisuudessa esiintyy Duo Dryades, jossa Kristina Kuusisto soittaa haitarin sukuista bandoneonia ja Mari Mäntylä kymmenkielistä kitarasoitinta decacordea.

Onkohan Kaupunginkirkossa koskaan aiemmin soinut bandoneon?

Kanttori Risto Valtasaari muistaa: ehkä puolenkymmentä vuotta sitten Kesäkonsertit-sarjassa esiintyi virolainen yhtye, jolla oli yhdysvaltalainen naissolisti. Ja kokoonpanossa oli bandoneonin soittaja.

Valtasaari tuntee seurakunnan kesäkonserttien historian erinomaisesti: hän on ollut laatimassa ohjelmistoa jo neljännesvuosisadan. Toisena taiteellisena johtajana on pitkään toiminut Jukka Hassinen.

Tehtävä on yhä innoittava?

– Kyllä. Mielelläni en omaa osuuttani antaisi pois, Valtasaari sanoo.

Ohjelmistovalinnoissa Valtasaari ja Hassinen pyrkivät noudattamaan vuodesta toiseen muutamaa periaatetta: Urut soivat aina jossakin konsertissa, sillä "niitä ei kuule muualla kuin kirkossa". Myös monipuolisuudesta ja paikallisuudesta yritetään pitää huolta.

Ja tänä vuonna erityisesti klassisesta kirkkomusiikista. Viime vuosina yksi tai muutama sarjan konserteista on sisältänyt kevyttä musiikkia, mutta tänä vuonna ei. Kyseessä on tietoinen valinta.

– Klassinen kirkkomusiikki alkaa olla hieman uhanalainen laji. Olemme siksi halunneet antaa sille nyt etusijan, Valtasaari sanoo.

Kesäkonsertit-sarja alkaa tänään Kaupunginkirkossa ja jatkuu tiistaisin elokuun loppuun saakka. Sarjan muut konsertit järjestetään Taulumäen ja Kuokkalan kirkoissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .