Tilkkutäkissä suota ja susia

NÄYTTELYT

RIITTA UUSITALO

Kuvia Kainuusta

Galleria Kapriisissa 22.8. 2010 saakka.

Riitta Uusitalon maalauksissa sadut ja kalliomaalaukset törmäävät toisiinsa. Kasvit ja eläimet ovat yhtä aikaa persoonallisia toimijoita omissa rooleissaan ja mystisiä, kunnioitettavia metsän asukkaita, meitä vanhempia olentoja, joita on kuunneltava tarkkaan.

Lopputuloksena on maailma, jossa historia on takertunut luontoon, ei ihmisten keksintöihin tai kirjoihin. Päänsä pystyyn kurottavat kukat tietävät elämästä kaiken tarpeellisen. Niillä on järkkymätön luottamus tulevaisuuteen, eivätkä ne pysähdy katumaan valintojaan.

Kalliomaalaukset tulevat mieleen erityisesti susiaiheisista maalauksista, joissa Uusitalo on muinaisten luolamaalareiden tapaan toistanut suden pään tai jalkojen ääriviivoja uudelleen ja uudelleen. Sudet ovat maalauksissa vanhanaikaisia satukirjan hahmoja, ei mitään Disney-idylliä vaan pelottavia petoja, jotka syövät isoäidin. Punahilkka-maalauksessa susi on saanut muodon, mutta tyttö on jäänyt pelkäksi merkiksi kankaalle. Tässä sadussa ihmiset eivät esitä pääosaa.

Vahatemperalla maalatut teokset ovat tukkoisen ja täyden oloisia, mikä sopii hyvin metsäkuviin. Metsä ja suo ovat juuri niin upottavia ja kerroksellisia kuin niiden pitääkin olla, ja Nuotio-maalaus on harvinaisen aito tallenne tulen luonteesta.

Näyttelyyn on säilötty Suomi sellaisena kuin se on ollut ennen meitä (ja on yhä, vaikka me emme kaupungeissamme sitä huomaa). Jokaisella kasvilla ja eläimellä on sielu, jokaisella yksilöllä on merkitys. Ihmisen on osattava solahtaa tähän palapeliin omalle paikalleen.

Ruusukuosi-maalaukset tuovat näyttelyn metsästä pihamaille ja muistuttavat samalla nimellään, mitä maalaukset oikeastaan ovat: kankaan pinnalle tehtyjä kuvioita. Kun maalausta kutsuu kuosiksi, se tuo mieleen tapetin tai verhokankaan. Oikeastaan koko näyttely on kuin verho, johon kaupungin keskustan vitivalkoinen galleria on kääritty. Nyt täällä voi upota suohon ja suden silmiin, muutaman viikon kuluttua huoneet täyttää toisenlainen kuosi.

RAISA JÄNTTI

Galleria Kapriisi (Hämeenpuisto 25, Tampere) on avoinna ti–pe kello 11–17, la 11–15 ja su 12–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Teatteriarvio: Annika Poijärvi ja Pirjo Lonka tekevät räiskyvät roolisuoritukset Kansallisteatterin Kjell Westö -dramatisoinnissa

Kirja-arvio: Talvisodassa Lapissa taisteltiin tappavissa sääolosuhteissa – Miten talvisotataitoa Suomessa harjoiteltiin ennen sotia?

Levyarvio: Robbie Williams teki yhden tämän joulun parhaista levyistä Bing Crosbyn hengessä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Keikka-arvio: Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen – The Aristocrats kävi Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä

Teatteriarvio: Toksinen kapitalismi myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä – Aku Hirviniemi vaihteeksi vakavan draaman parissa

Konserttiarvio: 120-vuotista taivaltaan juhliva Mieskuoro Sirkat teki vaikutuksen loppuunmyytyyn yleisöön

Popkantelisti, laulaja Ida Elina esiintyy Sepän Kipinässä – Poppi soi kanteleella myös Linnan jatkoilla

Tikkakoskelaisen Mara Vighin elokuvaidea katastrofien jälkeisestä maailmasta sai yllättävää vastakaikua – koekuvauksia The House of God -elokuvaa varten tehtiin ohjaajan kotikonnuilla

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto Pontus Purokurulle, Juhani Karilalle ja Reetta Pekkaselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.