Timo Harakka oppi Turkalta tinkimätöntä työntekoa

– Tuntuu vaikealta uskoa, että mestari on poissa, mutta pakko kai se on haikeudella ja kiitollisuudella hyväksyä, kommentoi kansanedustaja Timo Harakka (sd.) Jouko Turkan poismenoa.

Harakka aloitti opinnot Teatterikorkeakoulun dramaturgilinjalla syksyllä 1985. Samana vuonna Turkka siirtyi Teatterikorkeakoulun rehtorin paikalta ohjaajantyön professoriksi.

Heti ensimmäisenä talvenaan uudessa opinahjossaan Harakka pääsi työskentelemään Turkan kanssa Hamletin parissa.

– Dramaturgi- ja ohjaajaopiskelijat työskentelivät yhdessä. Hän valvoi meitä todella tiukasti.

Näytelmäprojektin lisäksi Harakka sai tallennettua Hannu Salamaa käsittelevään kirjaansa yhden Turkalle tyypillisen monologin.

– Oli aina ilo saada kuunnella Turkkaa hänen kotonaan tai Teatterikorkeakoulussa Ehrensvärdintiellä.

Turkan opetusmetodeja on kritisoitu, mutta Harakka sai mielestään pidettyä häneen oikean etäisyyden. Dramaturgiopiskelija ei työskennellyt Turkan kanssa yhtä intensiivisesti kuin näyttelijät ja ohjaajat.

– Toisille hänen opetuksensa oli korvaamaton tukijalka kaikelle työlle, monille se on ollut trauma. En ole koskaan tavannut henkilöä, joka ei olisi ollut äärimmäisen vaikuttunut Turkasta hyvässä tai pahassa.

Harakan mielestä Turkan tärkein oppi oli tämän tinkimätön asenne. Lahjakkuutta ei voi opettaa taidekorkeakoulussakaan, mutta työntekoa voi.

– Maailma muistaa parhaiten skandaalit, mutta toivottavasti olennaisin puoli ei unohdu. Turkka oli merkittävä kirjailija ja taiteilija, joka ei ollut koskaan tyytyväinen siihen mitä oli saanut aikaan, vaan etsi koko ajan uutta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .